Lichtgevend, sfeerbepalend

Een nieuw huis gekocht of plannen om de inrichting te veranderen? Dan start je met nadenken over de verlichting. Toch?

 

Tekst: Annemieke van den Berg

Beeld: iStock

 

Verlichting is een essentieel onderdeel van het interieur. Ze is bepalend voor de sfeer en uitstraling van een ruimte, en natuurlijk functioneel. Wanneer het schemert, wil je binnen tenslotte prettig kunnen lezen, werken of eten.

 

Basisverlichting

Er zijn diverse vormen van interieurverlichting. Het begint met een goede basis- of algemene verlichting. Die zorgt ervoor dat de ruimte egaal verlicht is, zonder dat de lampen zelf opvallen. Daarnaast is er gerichte verlichting -bijvoorbeeld om bij te kunnen lezen of boven de eettafel- en sfeerverlichting. Een sfeerlamp is bijvoorbeeld een grote, opvallende schemerlamp in de woonkamer. Zo’n armatuur kan –net als bijvoorbeeld een hanglamp boven de eettafel– een eyecather in het interieur zijn. Tot slot is er accentverlichting. Daarmee kun je iets specifieks uitlichten, zoals een schilderij of een bouwkundig detail.

 

Inbouwspots

Iemand die veel weet over hoe je de woonruimte goed verlicht, is Joost Joosse van Joosse Wonen in Arnemuiden. „Zorg ervoor dat er altijd zowel algemene verlichting als sfeerverlichting aanwezig is”, raadt hij aan. „De kunst is om die twee op een goede manier te combineren. Het is verstandig om hier aandacht aan te besteden. Voor ouderen is een goede basisverlichting trouwens nog belangrijker dan voor jongeren. Hoe ouder mensen worden, hoe meer licht ze nodig hebben.”

Maar hoe creëer je een goede basisverlichting? Als je voor de beste optie wilt gaan, breng dan inbouwspots aan in het plafond, raadt Joosse aan. „Maar dat kan eigenlijk alleen bij nieuwbouw of bij een verbouwing van de woning. Voor inbouwspots moet het hele plafond er namelijk uit, in verband met de elektriciteitsvoorziening.”

 

Halogeen

Als je niet gaat bouwen of verbouwen, maar toch een goede basisverlichting wilt, dan zijn wandhalogeenlampen een goede tweede keus, aldus de Zeeuwse ondernemer. „Die geven indirect licht dat door het plafond wordt weerkaatst. Dat kan ook, maar het is minder sfeervol dan inbouwspots.”

Bij indirecte verlichting worden de wanden, het plafond of andere vlakken gebruikt om het licht van de lamp te weerkaatsen.

 

Uplighters

Behalve wandhalogeenlampen zijn er ook andere manieren van indirecte verlichting. Staande uplighters bijvoorbeeld. Volgens de website interieurdesigner.nl kan indirecte verlichting perfect gebruikt worden als basisverlichting in het interieur. „Je ziet vaak dat mensen met alleen sfeerlampen basisverlichting proberen te creëren”, aldus Joosse. „Die hoek is een beetje donker, dus daar zet ik maar een lamp neer”, hoor je dan zeggen. Maar als je sfeerlampen gebruikt als basisverlichting, heb je heel veel armaturen nodig, waardoor het snel rommelig wordt.

Als het om sfeerlampen gaat, zeg ik altijd: zet er zo weinig mogelijk neer en koop ze zo groot mogelijk. Als je er te veel in de kamer zet, zeker in het geval van veel kleine lampen, wordt het snel rommelig. Het kan wel mooi zijn om een mix te maken van verschillende soorten lampen: een paar schemerlampen combineren met leeslampen bijvoorbeeld, of een mix maken van grote en kleine armaturen.”

 

Boven de eettafel

Hangt er thuis een plafonnière boven de eettafel? Als je Joosse hoort, begrijp je ineens waarom dat zo ongezellig voelt: „Er hoort één hanglamp in de woonkamer thuis, boven de eettafel. Maar die moet er dan ook wel hangen”, meent hij. „Anders wordt het nooit gezellig aan tafel. Zo’n lamp zorgt als het ware voor een verlaging van het plafond. Dat geeft een gezelliger gevoel als je aan tafel zit, en het zorgt ervoor dat de eethoek optisch niet in de ruimte zweeft. Plaats boven de salontafel juist geen hanglamp. Daar is hij niet functioneel en hangt hij vaak in de weg.”

 

Weinig aandacht

Mensen besteden vaak weinig aandacht aan verlichting, omdat ze dat lastig vinden, merkt Joosse. „Maar lampen zijn heel bepalend voor de inrichting, ze doen veel met de sfeer. Let er maar eens op als je bij mensen binnenkomt. En als je een wat verouderd interieur hebt, kun je dat alleen al door het vervangen van een paar lampen enorm opfrissen.” Zo zie je maar. Een onderbelicht stukje interieur in de schijnwerpers zetten, kon weleens een enorme winst opleveren.

Your favoritFavor it
1x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”
“Om eerlijk te zijn zei de verkoping me vroeger niks. Diep in mijn hart vond ik de grote oliebollenactie veel leuker. Maar nu ik het een aantal jaren heb gedaan, ga ik er steeds meer plezier in krijgen. Ook als ik zie hoe de deelnemers ervan genieten, dat is wel heel mooi ja,” glimlacht vrijwilliger Erik Verhoeks (34). Hij is voorzitter van het comité dat de jaarlijkse verkoping op Veldheim in Ede regelt. Daarnaast is hij betrokken bij de grote oliebollenactie.

“Vrijwilligerswerk voor Adullam verrijkt mijn leven”

“Vrijwilligerswerk voor Adullam verrijkt mijn leven”
“Kijk, hier ging mijn dochtertje Willieze altijd met een van de bewoners vissen op badeendjes,” vertelt vrijwilligster Hanna Riezebos-Kloosterman (31) bij de vijver van de balkontuin van Muiderheim. Ze betrok haar kinderen al jong bij het vrijwilligerswerk voor gehandicapten.

Originele manieren om je cadeaus in te pakken

Originele manieren om je cadeaus in te pakken
Een maand geleden was mijn vriend jarig. In de maanden ervoor had ik een heleboel leuke en nuttige cadeautjes verzameld. Ik kwam op het idee om deze leuk in te pakken. Zodat niet het alleen het uitpakken een feestje zou worden, maar ook het geven. Het geven van saai ingepakte cadeaus zijn verleden tijd na het lezen van dit artikel. Ik laat je vandaag zien hoe je op een makkelijke en snelle manier je geschenken leuk in kunt pakken.

De leukste behangen voor de kinderkamer

De leukste behangen voor de kinderkamer
Kinderkamers; je vindt ze in alle soorten en maten. Stoere jongenskamers met auto’s op de muur en felle kleuren. Of meidenkamers met zachte roze tinten en allerlei frutsels. Er zijn genoeg thema’s te bedenken voor kinderkamers. Hiervoor zijn genoeg leuke behangsoorten te vinden. Kijk je met me mee?