Kweek kruiden in je eigen tuin


Kruiden kweken in je eigen tuin moeilijk? Welnee, dat valt heel erg mee. Welke kruiden zijn nu leuk (en lekker) om te kweken? Waar moet je rekening mee houden als je zelf kruiden gaat kweken? Je komt het te weten als je dit artikel leest.

Als je een bekende en goede smaakmaker zoekt, mag munt zeker niet ontbreken. Groene- of tuinmunt is de meest voorkomende soort, maar je kunt ook verder kijken. Koop een zakje met muntzaadjes en plant het op koele en vochtige plaatsen. Dit kruid heeft de neiging om snel te gaan woekeren, dit kan je voorkomen door het gebruik van potten. Plant munt daarom in een pot en stop de pot in de grond, met de rand er iets bovenuit. Zorg voor voldoende afstand (ca. 25 centimeter) tussen de plantjes en geef ze regelmatig extra voeding.

Houd je van tomaten, spaghetti of pizza? Dan is basilicum een kruid wat je echt moet kweken.  Dit is een eenjarige plant die gevoelig is voor kou. In de herfst en winter kun deze plant daarom het best binnenshuis kweken.

Staan er bij jou regelmatig Indiaanse of Chinese schotels op het menu? Kies dan voor koriander. Dit kruid is erg makkelijk te kweken en daarna meerdere jaren uit zichzelf. Geef een warm en zonnig plekje en houd de plant goed vochtig. Geef welke twee weken wat mest voor een optimaal resultaat.

En… wat is nu belangrijk om te weten?

  • De meeste tuinkruiden groeien het beste in een pot. Als de kruiden in een pot staan, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende water wat regelmatig wordt gegeven.

  • De meeste kruiden vragen na het zaaien een warme plek om te kunnen kiemen. Hier zijn speciale  kweekkasjes met bodemverwarming voor te koop, maar er zijn ook leuke alternatieven voor binnen zoals een houten fruitkistje bekleed met krantenpapier.

  • Gebruik een mestsoort die speciaal geschikt is voor kruiden, deze kun je in elk tuincentrum wel kopen.

  • Kruiden kun je het beste oogsten op een droge dag. De blaadjes die in het voorjaar of de nazomer geplukt worden, blijken het lekkerst te zijn.

 Kweek jij ook weleens zelf kruiden? Heb jij nog tips die wat jou betreft onmisbaar zijn?

Your favoritFavor it
0x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Margriet

Margriet is een enthousiaste logopedist. Behalve van haar werk, houdt ze ook van interieur, schrijven, shoppen en mooie boeken. Trends en tips deelt ze graag met jou op Dailytrend.

 

Zo maak je onkruid wieden makkelijk én leuk!

Zo maak je onkruid wieden makkelijk én leuk!
Houd jij van een mooie tuin of een mooi terras, maar zie je altijd tegen onkruid wieden op? Dat is niet nodig, want er zijn tips waardoor het onkruid wieden een makkelijke én zelfs leuke bezigheid wordt. Ik geef je tips & tricks voor het onkruid wieden in dit artikel.

Courgette-tomaten frittata

Courgette-tomaten frittata
Heb je wel eens een frittata gemaakt? Ik las op internet dat dit in Italië in het verleden veel werd gegeten door armoede. Alle restjes groenten en vlees of vis werden namelijk in een schaal gedaan met eieren erbij. Ideaal dus om restjes op te maken en snel een maaltijd op tafel te zetten. De frittata kun je trouwens ook in de koelkast bewaren om de volgende dag koud te eten. In dit recept heb ik kipfiletreepjes gebruikt, maar ik maak het ook regelmatig vegetarisch. Je mist de kipfiletreepjes namelijk niet heel erg als je ze weglaat.

Hartige croissants met salami

Hartige croissants met salami
Deze hartige croissants zijn heel makkelijk te maken. Ik gebruik namelijk kant-en-klaar croissantdeeg. Een kwestie van deeg uitrollen, bedekken, oprollen en in de oven. Door de combinatie van tomatenpuree, salami en kaas krijg je een pizza-achtige croissant, erg lekker! Je kunt natuurlijk variëren met het beleg van je croissant, net zoals je een pizza op alle manieren kunt beleggen. Zelf heb ik deeg voor grote croissants gebruikt, maar er is ook een variant voor mini-croissants in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Die zou je bijvoorbeeld als borrelhapje of traktatie kunnen serveren.

Een onderhoudsvriendelijke tuin

Een onderhoudsvriendelijke tuin
De één heeft nu eenmaal groenere vingers dan de ander en sommigen zullen daarom ook meer in de tuin te vinden zijn. Hoewel je misschien wel heel erg van tuinieren houdt, zou het soms toch heel handig zijn om een onderhoudsvriendelijke tuin te hebben. En als je niet zo van tuinieren houdt, maar wel van een mooie tuin, is een onderhoudsvriendelijke tuin helemaal mooi meegenomen. Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte van enkele manieren om van jouw tuin een onderhoudsvriendelijke tuin te maken én te houden.