Kweek kruiden in je eigen tuin


Kruiden kweken in je eigen tuin moeilijk? Welnee, dat valt heel erg mee. Welke kruiden zijn nu leuk (en lekker) om te kweken? Waar moet je rekening mee houden als je zelf kruiden gaat kweken? Je komt het te weten als je dit artikel leest.

Als je een bekende en goede smaakmaker zoekt, mag munt zeker niet ontbreken. Groene- of tuinmunt is de meest voorkomende soort, maar je kunt ook verder kijken. Koop een zakje met muntzaadjes en plant het op koele en vochtige plaatsen. Dit kruid heeft de neiging om snel te gaan woekeren, dit kan je voorkomen door het gebruik van potten. Plant munt daarom in een pot en stop de pot in de grond, met de rand er iets bovenuit. Zorg voor voldoende afstand (ca. 25 centimeter) tussen de plantjes en geef ze regelmatig extra voeding.

Houd je van tomaten, spaghetti of pizza? Dan is basilicum een kruid wat je echt moet kweken.  Dit is een eenjarige plant die gevoelig is voor kou. In de herfst en winter kun deze plant daarom het best binnenshuis kweken.

Staan er bij jou regelmatig Indiaanse of Chinese schotels op het menu? Kies dan voor koriander. Dit kruid is erg makkelijk te kweken en daarna meerdere jaren uit zichzelf. Geef een warm en zonnig plekje en houd de plant goed vochtig. Geef welke twee weken wat mest voor een optimaal resultaat.

En… wat is nu belangrijk om te weten?

  • De meeste tuinkruiden groeien het beste in een pot. Als de kruiden in een pot staan, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende water wat regelmatig wordt gegeven.

  • De meeste kruiden vragen na het zaaien een warme plek om te kunnen kiemen. Hier zijn speciale  kweekkasjes met bodemverwarming voor te koop, maar er zijn ook leuke alternatieven voor binnen zoals een houten fruitkistje bekleed met krantenpapier.

  • Gebruik een mestsoort die speciaal geschikt is voor kruiden, deze kun je in elk tuincentrum wel kopen.

  • Kruiden kun je het beste oogsten op een droge dag. De blaadjes die in het voorjaar of de nazomer geplukt worden, blijken het lekkerst te zijn.

 Kweek jij ook weleens zelf kruiden? Heb jij nog tips die wat jou betreft onmisbaar zijn?

Your favoritFavor it
0x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Margriet

Margriet is een enthousiaste logopedist. Behalve van haar werk, houdt ze ook van interieur, schrijven, shoppen en mooie boeken. Trends en tips deelt ze graag met jou op Dailytrend.

 

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me
“Ze zijn zo enthousiast, zo vrolijk. Ja, ze staan echt positief in het leven”, zegt Gerline Pullen (18), tweedejaars leerling SAW-BBL (Medewerker Maatschappelijke Zorg – Beroepsbegeleidende Leerweg) Maasheim dagactiviteiten. Ooit dacht ze dat ze onderwijsassistente wilde worden. Die studie volgde ze ook. Totdat ze in aanraking kwam met kinderen met een beperking. Na een meeloopdag bij Adullam wist ze het zeker: ik ga switchen, vertelt ze. En daar heeft ze absoluut geen spijt van.

Een heerlijke fruitdrank voor de zomerse dagen

Een heerlijke fruitdrank voor de zomerse dagen
Warme zomerse dagen zijn in aantocht. Waarbij je zwetend uit je werk komt, of juist heerlijk in de tuin kunt genieten van de natuur die zo prachtig in bloei staat. Op zulke dagen kunnen we allemaal wel een verfrissende drank gebruiken. Vandaag vertel ik je hoe je snel en makkelijk een heerlijke fruitdrank kunt maken.

“Vrijwilligerswerk voor Adullam verrijkt mijn leven”

“Vrijwilligerswerk voor Adullam verrijkt mijn leven”
“Kijk, hier ging mijn dochtertje Willieze altijd met een van de bewoners vissen op badeendjes,” vertelt vrijwilligster Hanna Riezebos-Kloosterman (31) bij de vijver van de balkontuin van Muiderheim. Ze betrok haar kinderen al jong bij het vrijwilligerswerk voor gehandicapten.

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”
“Om eerlijk te zijn zei de verkoping me vroeger niks. Diep in mijn hart vond ik de grote oliebollenactie veel leuker. Maar nu ik het een aantal jaren heb gedaan, ga ik er steeds meer plezier in krijgen. Ook als ik zie hoe de deelnemers ervan genieten, dat is wel heel mooi ja,” glimlacht vrijwilliger Erik Verhoeks (34). Hij is voorzitter van het comité dat de jaarlijkse verkoping op Veldheim in Ede regelt. Daarnaast is hij betrokken bij de grote oliebollenactie.