Help de tuin de winter door

Binnen is het warm. De houtkachel gloeit, de tochtstrips maken overuren. Maar hoe is het buiten? Met de plantjes en de grassprietjes? Leven ze nog, nu de nachtvorst aanvalt?

Tekst: MaartenDijkstra
Beeld: iStock

 

Daar staan ze te ‘huiveren’ in de kille wind: de annabellen, de herfstasters en het Chinese riet, Miscanthus sinensis Strictus. Zouden ze de winter doorstaan of wilden ze eigenlijk naar binnen? En het grastapijt dan? Heeft dat iets extra’s nodig om de kou te kunnen trotseren? Oprollen en in de schuur leggen is lastig, dan maar met een kleedje bedekken als het kwik onder nul komt?

 

Plantenindex

Een beetje tuinliefhebber zal weten welke planten en grassen in zijn tuin winterhard zijn en welke niet. Wie geen idee heeft, kan eens kijken in een plantenindex, bijvoorbeeld die op tuinplantenindex.nl of op plantnu.nl. Die sites geven niet alleen informatie over de vorstbestendigheid van bloemen en planten, maar ook over het juiste onderhoud, de beste snoeiperiode en ga zo maar door.

 

Winterhard

Een beetje speurwerk leert dat er een verschil is tussen winterhard –planten zijn winterhard als ze de winter overleven en in het komende voorjaar weer opkomen–, half-winterhard –ze kunnen wel wat vorst verdragen, maar bevriezen bij een langdurige vorstperiode met koude oostenwind– en wintergroen. Wintergroene planten blijken niet altijd winterhard en winterharde planten niet altijd wintergroen.

Planten die in potten en kuipen staan en tropische soorten zijn in ieder geval -meestal- niet winterhard: geranium, oleander, engelentrompet, hibiscus. Haal die naar binnen voor de vorst invalt. Dat wil niet zeggen dat exemplaren in de border per definitie wel koudebestendig zijn: sommige kunnen slechts tegen lichte vorst, andere tegen matige, weer andere tegen strenge. Check goed welke variant tegen welke temperaturen kan en neem passende maatregelen.

 

Extreme koude

Die maatregelen verschillen per plant. Zelfs als een exemplaar tegen extreme koude bestand is, kan hij soms wel extra bescherming gebruiken. Zo kunnen veel grassoorten best een winterstootje hebben, maar varianten met hoge stengels hebben echt steun nodig als het vriest. De stelen worden dan kurkdroog en als er een laag sneeuw op komt, kunnen ze knappen. Zet er als voorzorg een plantensteun omheen. Planten die naar binnen mogen –de schuur of de bijkeuken in– hebben weer een heel andere behandeling nodig. Vaak is het goed om er een glazen cloche (een soort stolp) overheen te zetten, de pot in noppenfolie in te pakken of hem te omwikkelen met fleecedoek of riet.

 

Ongedierte

En dan nog is de klus nog niet geklaard. De bezitter moet de planten eigenlijk eerst reinigen, verwelkte en zieke bladeren en het dode hout verwijderen, ongedierte bestrijden en dat week in week uit controleren en zo nodig herhalen. Om terug te komen op de annabellen, de astertjes en het riet – die kunnen allemaal buiten blijven. Voor de eerste twee maakt het niet uit of de uitgebloeide bloemen in de herfst of aan het einde van de winter worden afgeknipt. De meeste mensen doen dat vlak voor het voorjaar, omdat de verdorde bloemschermen er ’s winters wel aardig uitzien –vooral die van de annabellen–, zeker als er wat sneeuw op ligt.

 

Gazon

En het gazon? Overleeft dat elke vorstaanval of heeft het extra bescherming nodig? Wie zijn sprietjes geen enkele verzorging geeft, zal in het voorjaar heus wel weer een soort grasmat hebben, maar die bevat dan wel veel kale plekken, mos en onkruid. Met een paar simpele maatregelen is dat -voor een deel- te voorkomen. Allereerst moet de gazonliefhebber gevallen bladeren regelmatig verwijderen. Die houden namelijk zonlicht tegen, waardoor het gras vochtig blijft en kan gaan rotten. Verwijder het blad dus regelmatig en wacht niet tot december als de bomen kaal zijn.

 

Verticuteren

Een volgende maatregel is verticuteren. Het is goed de grond open te maken zodat lucht en water de wortels goed kunnen bereiken. Op deze manier kan het gras water en voedingsstoffen makkelijk opnemen. Een laatste maatregel is: maai het gras zolang het groeit. Houd een lengte van zo’n 4 centimeter aan. Als de sprietjes te lang worden, kan er namelijk verstikking optreden en hebben mos, algen en schimmels meer kans.

 

Kalk en mest

Om de groei van dat soort ‘onkruid’ verder te voorkomen, is het bovendien goed om kalk en organische mest te strooien. De mest tot ongeveer eind oktober en de kalk in de maanden december, januari en februari.

Your favoritFavor it
1x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

Originele manieren om je cadeaus in te pakken

Originele manieren om je cadeaus in te pakken
Een maand geleden was mijn vriend jarig. In de maanden ervoor had ik een heleboel leuke en nuttige cadeautjes verzameld. Ik kwam op het idee om deze leuk in te pakken. Zodat niet het alleen het uitpakken een feestje zou worden, maar ook het geven. Het geven van saai ingepakte cadeaus zijn verleden tijd na het lezen van dit artikel. Ik laat je vandaag zien hoe je op een makkelijke en snelle manier je geschenken leuk in kunt pakken.

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me
“Ze zijn zo enthousiast, zo vrolijk. Ja, ze staan echt positief in het leven”, zegt Gerline Pullen (18), tweedejaars leerling SAW-BBL (Medewerker Maatschappelijke Zorg – Beroepsbegeleidende Leerweg) Maasheim dagactiviteiten. Ooit dacht ze dat ze onderwijsassistente wilde worden. Die studie volgde ze ook. Totdat ze in aanraking kwam met kinderen met een beperking. Na een meeloopdag bij Adullam wist ze het zeker: ik ga switchen, vertelt ze. En daar heeft ze absoluut geen spijt van.

Kweek kruiden in je eigen tuin

Kweek kruiden in je eigen tuin
Kruiden kweken in je eigen tuin moeilijk? Welnee, dat valt heel erg mee. Welke kruiden zijn nu leuk (en lekker) om te kweken? Waar moet je rekening mee houden als je zelf kruiden gaat kweken? Je komt het te weten als je dit artikel leest.

Zo maak je onkruid wieden makkelijk én leuk!

Zo maak je onkruid wieden makkelijk én leuk!
Houd jij van een mooie tuin of een mooi terras, maar zie je altijd tegen onkruid wieden op? Dat is niet nodig, want er zijn tips waardoor het onkruid wieden een makkelijke én zelfs leuke bezigheid wordt. Ik geef je tips & tricks voor het onkruid wieden in dit artikel.