Een onderhoudsvriendelijke tuin

De één heeft nu eenmaal groenere vingers dan de ander en sommigen zullen daarom ook meer in de tuin te vinden zijn. Hoewel je misschien wel heel erg van tuinieren houdt, zou het soms toch heel handig zijn om een onderhoudsvriendelijke tuin te hebben. En als je niet zo van tuinieren houdt, maar wel van een mooie tuin, is een onderhoudsvriendelijke tuin helemaal mooi meegenomen. Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte van enkele manieren om van jouw tuin een onderhoudsvriendelijke tuin te maken én te houden.


Beplanting
Het type beplanting dat je kiest, bepaalt voor een groot gedeelte hoeveel werk je eraan hebt. Je kunt klimop als heg gebruiken en bijvoorbeeld hortensia’s als bloemen. Klimop is heel makkelijk, blijft groen en groeit vanzelf, hortensia’s komen het volgende jaar (meestal) gewoon weer terug. Als je nepplanten van goede kwaliteit hebt, zie je vaak niet eens dat ze nep zijn. Als je dat wilt, kun je daar ook voor kiezen. Bladverliezende struiken zijn minder handig als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt creëren. Ook kennen we allemaal wel de bloembollen. Het is het mooist als je deze in grote groepen bij elkaar plaatst. Alles wat ze nodig hebben, hebben ze bij zich; de bladeren, een voedselvoorraad en de bloem. Tulpen zijn heel bekend in Nederland, maar wist je dat er een heleboel verschillende soorten bloembollen zijn? Mijn favoriete bloemen uit bol zijn de ranonkels, omdat de bloem zo vol oogt en prachtige, heldere kleuren heeft.

Bestrating
Er zijn diverse varianten bestrating die onderhoudsvriendelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is tegels gecombineerd met grind en worteldoek. Het worteldoek is bedoeld om de wortelgroei te begrenzen. Kleine randjes kun je voorzien van boomschors of houtsnippers, die houden het onkruid namelijk tegen.

Gras
Wie gras heeft, zal het niet ontkennen: het is veel werk om het netjes te houden. Je bent niet klaar met regelmatig grasmaaien, er moet ook gezorgd worden dat het mooi groen blijft bij droogte en wat dacht je van de randjes die geverticuteerd moeten worden? Sommige mensen willen om die reden geen gras en dat is zeker te begrijpen. Een andere mogelijkheid is kunstgras van een goede kwaliteit. Hier heb je simpelweg geen werk aan en als je een mooie variant hebt, wordt het verschil tussen echt en nep veel kleiner.

Bakken en potten
Borders met planten in de tuin kunnen mooi zijn als je ze goed onderhoudt. Het onkruid in de borders groeit helaas ook erg snel. Een oplossing daarvoor is om die borders te verhogen en in te sluiten met stenen of houten bielzen zodat een duidelijke grens ontstaat. Planten in potten staan ook leuk, ze worden niet snel te groot en zijn ook makkelijk te onderhouden.

Onderhoud
Geen enkele tuin is helemaal zonder onderhoud. Maar als je iedere week een kwartiertje gebruik voor wat onderhoud in de tuin, dan kom je een heel eind. Haal in die tijd wat onkruid weg, snoei een plant die te groot wordt, doe wat nieuwe planten in een pot of veeg wat losse bladeren en afval op. Af en toe wat kort onderhoud voorkomt dat het werk zich opstapelt en op den duur bespaart dat juist tijd.

Your favoritFavor it
2x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Margriet

Margriet is een enthousiaste logopedist. Behalve van haar werk, houdt ze ook van interieur, schrijven, shoppen en mooie boeken. Trends en tips deelt ze graag met jou op Dailytrend.

 

Zo ziet mijn ideale tuin eruit

Zo ziet mijn ideale tuin eruit
Ik moet toegeven: écht groene vingers heb ik niet. Maar ik ben wel graag in de tuin te vinden. Voor bloemen en planten zorgen vind ik ook leuk. Stiekem fantaseer ik om die reden over een grote(re), groene en kleurrijke buitenomgeving. In dit artikel vertel ik je meer over mijn ideale tuin!

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”
“Om eerlijk te zijn zei de verkoping me vroeger niks. Diep in mijn hart vond ik de grote oliebollenactie veel leuker. Maar nu ik het een aantal jaren heb gedaan, ga ik er steeds meer plezier in krijgen. Ook als ik zie hoe de deelnemers ervan genieten, dat is wel heel mooi ja,” glimlacht vrijwilliger Erik Verhoeks (34). Hij is voorzitter van het comité dat de jaarlijkse verkoping op Veldheim in Ede regelt. Daarnaast is hij betrokken bij de grote oliebollenactie.

“Vrijwilligerswerk voor Adullam verrijkt mijn leven”

“Vrijwilligerswerk voor Adullam verrijkt mijn leven”
“Kijk, hier ging mijn dochtertje Willieze altijd met een van de bewoners vissen op badeendjes,” vertelt vrijwilligster Hanna Riezebos-Kloosterman (31) bij de vijver van de balkontuin van Muiderheim. Ze betrok haar kinderen al jong bij het vrijwilligerswerk voor gehandicapten.

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me
“Ze zijn zo enthousiast, zo vrolijk. Ja, ze staan echt positief in het leven”, zegt Gerline Pullen (18), tweedejaars leerling SAW-BBL (Medewerker Maatschappelijke Zorg – Beroepsbegeleidende Leerweg) Maasheim dagactiviteiten. Ooit dacht ze dat ze onderwijsassistente wilde worden. Die studie volgde ze ook. Totdat ze in aanraking kwam met kinderen met een beperking. Na een meeloopdag bij Adullam wist ze het zeker: ik ga switchen, vertelt ze. En daar heeft ze absoluut geen spijt van.