Een onderhoudsvriendelijke tuin

De één heeft nu eenmaal groenere vingers dan de ander en sommigen zullen daarom ook meer in de tuin te vinden zijn. Hoewel je misschien wel heel erg van tuinieren houdt, zou het soms toch heel handig zijn om een onderhoudsvriendelijke tuin te hebben. En als je niet zo van tuinieren houdt, maar wel van een mooie tuin, is een onderhoudsvriendelijke tuin helemaal mooi meegenomen. Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte van enkele manieren om van jouw tuin een onderhoudsvriendelijke tuin te maken én te houden.


Beplanting

Het type beplanting dat je kiest, bepaalt voor een groot gedeelte hoeveel werk je eraan hebt. Je kunt klimop als heg gebruiken en bijvoorbeeld hortensia’s als bloemen. Klimop is heel makkelijk, blijft groen en groeit vanzelf, hortensia’s komen het volgende jaar (meestal) gewoon weer terug. Als je nepplanten van goede kwaliteit hebt, zie je vaak niet eens dat ze nep zijn. Als je dat wilt, kun je daar ook voor kiezen. Planten die één jaar meegaan of bladverliezende struiken zijn minder handig als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt creëren.


Bestrating

Er zijn diverse varianten bestrating die onderhoudsvriendelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is tegels gecombineerd met grind en worteldoek. Het worteldoek is bedoeld om de wortelgroei te begrenzen. Kleine randjes kun je voorzien van boomschors of houtsnippers, die houden het onkruid namelijk tegen.

Gras

Wie gras heeft, zal het niet ontkennen: het is veel werk om het netjes te houden. Je bent niet klaar met regelmatig grasmaaien, er moet ook gezorgd worden dat het mooi groen blijft bij droogte en wat dacht je van de randjes die geverticuteerd moeten worden? Sommige mensen willen om die reden geen gras en dat is zeker te begrijpen. Een andere mogelijkheid is kunstgras van een goede kwaliteit. Hier heb je simpelweg geen werk aan en als je een mooie variant hebt, wordt het verschil tussen echt en nep veel kleiner.

Bakken en potten

Borders met planten in de tuin kunnen mooi zijn als je ze goed onderhoudt. Het onkruid in de borders groeit helaas ook erg snel. Een oplossing daarvoor is om die borders te verhogen en in te sluiten met stenen of houten bielzen zodat een duidelijke grens ontstaat. Planten in potten staan ook leuk, ze worden niet snel te groot en zijn ook makkelijk te onderhouden.

Onderhoud

Geen enkele tuin is helemaal zonder onderhoud. Maar als je iedere week een kwartiertje gebruik voor wat onderhoud in de tuin, dan kom je een heel eind. Haal in die tijd wat onkruid weg, snoei een plant die te groot wordt, doe wat nieuwe planten in een pot of veeg wat losse bladeren en afval op. Af en toe wat kort onderhoud voorkomt dat het werk zich opstapelt en op den duur bespaart dat juist tijd.

Your favoritFavor it
2x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Margriet

Margriet is een enthousiaste logopedist. Behalve van haar werk, houdt ze ook van interieur, schrijven, shoppen en mooie boeken. Trends en tips deelt ze graag met jou op Dailytrend.

 

Kozijnen: hout of toch kunststof?

Kozijnen: hout of toch kunststof?
Als je kozijnen aan vervanging toe zijn, kom je voor de keuze te staan: nemen we houten kozijnen of kunststof kozijnen? Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van beide opties?

Zelf een muur schilderen? Deze spullen heb je nodig!

Zelf een muur schilderen? Deze spullen heb je nodig!
Het is helemaal van nu om regelmatig de verfkwast te pakken en éen of meerdere muren in je huis van een mooie (trend)kleur te voorzien. Wil jij ook eens een andere kleur, pak dan zelf de kwast en… deze spullen die je ook nodig hebt om een muur te schilderen.

Help de tuin de winter door

Help de tuin de winter door
Binnen is het warm. De houtkachel gloeit, de tochtstrips maken overuren. Maar hoe is het buiten? Met de plantjes en de grassprietjes? Leven ze nog, nu de nachtvorst aanvalt?

Minimaliseren doe je zo

Minimaliseren doe je zo
“Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd” wordt weleens gezegd. Deels klopt het, want veel spullen zorgen voor stress. Vind jij dat je te veel spullen hebt en wil je daar verandering in brengen? Dan kun je minimaliseren, waarvoor ik je in dit artikel vier tips geef.