Het gasverbruik van een gashaard


Sta je op het punt om een gashaard aan te schaffen, maar wil je eerst nog weten wat je aan kosten kunt verwachten die gepaard gaan met het gebruik van een gashaard? Helaas is het lastig om hier een goede inschatting van te maken, aangezien dat van vele factoren afhankelijk is. Toch gaan we proberen om een zo goed mogelijke indicatie te geven van het gasverbruik van een gashaard en de bijkomende kosten.

Invloeden op het gasverbruik

Zoals gezegd, is het gasverbruik afhankelijk van diverse componenten. Allereerst hangt het gasverbruik af van het stookgedrag. Wil je zuinig stoken, dan is het niet slim om de haard direct op vol vermogen te zetten om de ruimte zo snel mogelijk op temperatuur te krijgen. Er kan vanzelfsprekend worden gezegd dat een gashaard meer gas verbruikt wanneer hij op vol vermogen wordt gezet. Stook je bijvoorbeeld op half vermogen, dan zal het gasverbruik aanzienlijk lager liggen.

Ook is de inhoud van de ruimte die je wilt verwarmen van invloed op het gasverbruik. Is de ruimte die je wilt verwarmen groot, dan zal je automatisch meer gas verbruiken, omdat je simpelweg een haard nodig hebt met meer vermogen. Ook de stookduur zal naar alle waarschijnlijkheid hoger liggen  dan bij een kleinere ruimte.  

Tot slot heeft de mate waarin jouw woning geïsoleerd is, invloed op het gasverbruik. Is jouw woning goed geïsoleerd, dan heeft jouw haard minder vermogen nodig. Hoe lager het vermogen, hoe minder gas je verbruikt. Het is dus verstandig om je goed te laten adviseren over het aantal vermogen dat je nodig hebt voor jouw type woning. Dit voorkomt een onnodig hoge gasrekening.

In de grafiek hieronder wordt duidelijk hoe bovenstaande aspecten invloed hebben op het benodigd vermogen van je gashaard in kW. De blauwe lijn staat voor een goed geïsoleerde woning. Hieronder verstaan we woningen met dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie. De oranje lijn staat voor een redelijk geïsoleerde woning. Hieronder verstaan we woningen die zijn voorzien van minimale muur- en vloerisolatie. De grijze lijn staat voor slecht geïsoleerd woningen. Hieronder verstaan we woningen die geen dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie bevatten.

Indicatie berekening

Ondanks dat het lastig is om, gezien de verschillende invloeden op het gasverbruik, een duidelijke indicatie te geven op de kosten, gaan we toch een poging wagen. Om dit te kunnen doen, gaan we uit van een gashaard met een vermogen van 7kW. Met dit vermogen verbruikt een gashaard circa 1 kuub gas per uur. Dit is wanneer je de gashaard op vol vermogen gebruikt. De prijs van gas ligt tegenwoordig op circa € 0,63 per kuub. Wanneer je de haard dus 4 uur lang aan hebt, kom je op een bedrag van € 2,52. 

In bovenstaande berekening is er geen rekening mee gehouden dat een gashaard tegenwoordig zo is ontwikkeld dat hij, zonder hulp van een centrale verwarming, een hele ruimte tot aangename temperatuur kan opwarmen. Het feit dat er dus bespaard wordt op de kosten van de centrale verwarming is niet in bovenstaande berekening opgenomen.

Your favoritFavor it
1x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

Hoe geef je een slaapkamer een nieuwe look voor … euro?

Hoe geef je een slaapkamer een nieuwe look voor … euro?
In dit artikel kun je zien hoe ik mijn slaapkamer een nieuwe look wil geven voor een heel mooi bedrag. Lees en kijk je mee?

De beste woonboulevards in Nederland

De beste woonboulevards in Nederland
Als ik aan het shoppen ben voor mijn huis, ga ik graag naar woonboulevards. Je hebt er veel winkels bij elkaar; voor mij een ideaal dagje uit. Waar vind je nu de beste woonboulevards van Nederland?

Blikvangers in huis

Blikvangers in huis
Een huis wordt altijd net wat specialer wanneer er opvallende en mooie items te zien zijn. Ik houd wel van deze blikvangers. Ik heb mijn vier favoriete blikvangers verzameld. Ik laat ze graag aan je zien.

Mijn kringkoopjes #1

Mijn kringkoopjes #1
Wanneer je de deur open doet komt een ietwat muffe geur tegemoet. Je kijkt rond en ziet verschillende retrolook stoeltjes. Naast een dikke stapel met oude tijdschriften en een ouderwetse naaimachine waarvan de vorige eigenaar een poging heeft gedaan om ‘m roze te verven. Jawel, ik heb het hier over de kringloopwinkel. Ik ben dol op deze winkel waar je vaak unieke items voor een prikkie kunt scoren. Het is dat ik nog geen eigen huis heb, maar anders had ik al heel wat meubelstukken mee naar buiten gesjouwd. Vandaag laat ik je zien wat ik wel mee naar huis heb genomen.