Het gasverbruik van een gashaard


Sta je op het punt om een gashaard aan te schaffen, maar wil je eerst nog weten wat je aan kosten kunt verwachten die gepaard gaan met het gebruik van een gashaard? Helaas is het lastig om hier een goede inschatting van te maken, aangezien dat van vele factoren afhankelijk is. Toch gaan we proberen om een zo goed mogelijke indicatie te geven van het gasverbruik van een gashaard en de bijkomende kosten.

Invloeden op het gasverbruik

Zoals gezegd, is het gasverbruik afhankelijk van diverse componenten. Allereerst hangt het gasverbruik af van het stookgedrag. Wil je zuinig stoken, dan is het niet slim om de haard direct op vol vermogen te zetten om de ruimte zo snel mogelijk op temperatuur te krijgen. Er kan vanzelfsprekend worden gezegd dat een gashaard meer gas verbruikt wanneer hij op vol vermogen wordt gezet. Stook je bijvoorbeeld op half vermogen, dan zal het gasverbruik aanzienlijk lager liggen.

Ook is de inhoud van de ruimte die je wilt verwarmen van invloed op het gasverbruik. Is de ruimte die je wilt verwarmen groot, dan zal je automatisch meer gas verbruiken, omdat je simpelweg een haard nodig hebt met meer vermogen. Ook de stookduur zal naar alle waarschijnlijkheid hoger liggen  dan bij een kleinere ruimte.  

Tot slot heeft de mate waarin jouw woning geïsoleerd is, invloed op het gasverbruik. Is jouw woning goed geïsoleerd, dan heeft jouw haard minder vermogen nodig. Hoe lager het vermogen, hoe minder gas je verbruikt. Het is dus verstandig om je goed te laten adviseren over het aantal vermogen dat je nodig hebt voor jouw type woning. Dit voorkomt een onnodig hoge gasrekening.

In de grafiek hieronder wordt duidelijk hoe bovenstaande aspecten invloed hebben op het benodigd vermogen van je gashaard in kW. De blauwe lijn staat voor een goed geïsoleerde woning. Hieronder verstaan we woningen met dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie. De oranje lijn staat voor een redelijk geïsoleerde woning. Hieronder verstaan we woningen die zijn voorzien van minimale muur- en vloerisolatie. De grijze lijn staat voor slecht geïsoleerd woningen. Hieronder verstaan we woningen die geen dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie bevatten.

Indicatie berekening

Ondanks dat het lastig is om, gezien de verschillende invloeden op het gasverbruik, een duidelijke indicatie te geven op de kosten, gaan we toch een poging wagen. Om dit te kunnen doen, gaan we uit van een gashaard met een vermogen van 7kW. Met dit vermogen verbruikt een gashaard circa 1 kuub gas per uur. Dit is wanneer je de gashaard op vol vermogen gebruikt. De prijs van gas ligt tegenwoordig op circa € 0,63 per kuub. Wanneer je de haard dus 4 uur lang aan hebt, kom je op een bedrag van € 2,52. 

In bovenstaande berekening is er geen rekening mee gehouden dat een gashaard tegenwoordig zo is ontwikkeld dat hij, zonder hulp van een centrale verwarming, een hele ruimte tot aangename temperatuur kan opwarmen. Het feit dat er dus bespaard wordt op de kosten van de centrale verwarming is niet in bovenstaande berekening opgenomen.

Your favoritFavor it
1x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

“Vrijwilligerswerk voor Adullam verrijkt mijn leven”

“Vrijwilligerswerk voor Adullam verrijkt mijn leven”
“Kijk, hier ging mijn dochtertje Willieze altijd met een van de bewoners vissen op badeendjes,” vertelt vrijwilligster Hanna Riezebos-Kloosterman (31) bij de vijver van de balkontuin van Muiderheim. Ze betrok haar kinderen al jong bij het vrijwilligerswerk voor gehandicapten.

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me
“Ze zijn zo enthousiast, zo vrolijk. Ja, ze staan echt positief in het leven”, zegt Gerline Pullen (18), tweedejaars leerling SAW-BBL (Medewerker Maatschappelijke Zorg – Beroepsbegeleidende Leerweg) Maasheim dagactiviteiten. Ooit dacht ze dat ze onderwijsassistente wilde worden. Die studie volgde ze ook. Totdat ze in aanraking kwam met kinderen met een beperking. Na een meeloopdag bij Adullam wist ze het zeker: ik ga switchen, vertelt ze. En daar heeft ze absoluut geen spijt van.

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”
“Om eerlijk te zijn zei de verkoping me vroeger niks. Diep in mijn hart vond ik de grote oliebollenactie veel leuker. Maar nu ik het een aantal jaren heb gedaan, ga ik er steeds meer plezier in krijgen. Ook als ik zie hoe de deelnemers ervan genieten, dat is wel heel mooi ja,” glimlacht vrijwilliger Erik Verhoeks (34). Hij is voorzitter van het comité dat de jaarlijkse verkoping op Veldheim in Ede regelt. Daarnaast is hij betrokken bij de grote oliebollenactie.

Zo ziet mijn ideale tuin eruit

Zo ziet mijn ideale tuin eruit
Ik moet toegeven: écht groene vingers heb ik niet. Maar ik ben wel graag in de tuin te vinden. Voor bloemen en planten zorgen vind ik ook leuk. Stiekem fantaseer ik om die reden over een grote(re), groene en kleurrijke buitenomgeving. In dit artikel vertel ik je meer over mijn ideale tuin!