Larinda beantwoordt jouw imagovragen: Wat trek ik aan naar mijn sollicitatie?


Het is niet altijd even makkelijk om je kleding overeen te laten komen met jouw persoonlijkheid en uitstraling. In deze serie beantwoord kleur-, stijl- en imagocoach Larinda Bok jouw persoonlijke imagovragen. Vandaag beantwoordt ze de vraag van Anna.

“Ik ben 25 jaar en heb net mijn studie afgerond. Binnenkort heb ik een aantal sollicitaties (allemaal voor op kantoor). De bedrijven zeggen dat er een informele werksfeer heerst. Ik weet niet hoe ze intern gekleed gaan. Nu wil ik niet overdressed aankomen (zoals in een mantelpakje), maar ook weer niet te casual gekleed gaan. Bij een casual stijl voel ik me trouwens wel het fijnst. Heb jij tips voor me wat ik aan kan trekken? Zodat ik toch netjes over kom, maar niet te stijf.”

Beste Anna, je bent niet de enige met deze vraag. Kortgeleden sprak ik een moeder die met haar dochter over mijn werk sprak. De dochter zei: “Ahhhh, had ik die mevrouw maar gekend voordat ik ging solliciteren! Want ik wist echt niet wat ik aan moest trekken, toen ik net van school kwam.”

Je weet wellicht dat de eerste zeven seconden van een sollicitatiegesprek doorslaggevend zijn voor het al dan niet aangenomen worden. Daarom is het belangrijk dat jij een onuitwisbare goede eerste indruk maakt. En dan kom ik bij jouw vraag: “wat trek je nu aan naar een sollicitatiegesprek?”

Voor een sollicitatiegesprek moet je soms net even iets meer aandacht aan je kleding geven dan gewoonlijk. Ik zeg altijd: “als je een rapport aflevert presenteer je dat in een mooi mapje, presenteer jezelf ook in je mooiste kleding”.

Dresscode
Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de beste sollicitatiekleding is. Jij schrijft dat er bij de bedrijven waar je solliciteert een informele werksfeer heerst. Als je de bedrijfscultuur in beeld hebt, sta je al met 1-0 voor. Je hebt, door je te kleden naar de bedrijfscultuur, al een effectieve communicatie voordat het sollicitatiegesprek begint.

Ik begrijp dat je niet weet hoe men op het bedrijf gekleed gaat. Toch zijn er mogelijkheden om achter de bedrijfsdresscode te komen.

 • Bezoek de bedrijfswebsite en kijk naar de kleding die men op de foto’s draagt en de uitstraling van de website. Maak een keuze tussen formeel of informeel.

 • Denk terug aan het eerste contact met de organisatie. Ontving je een brief of een mail, staat er u in de brief en prachtige volzinnen? Hoe komt deze eerste indruk op jou over. Formeel of informeel?

 • Google op afbeeldingen naar de door jou gewenste functie en kijk wat het merendeel draagt. Dit is representatief voor deze functie.

Thuis voelen in je kleding
Jij bent een casual stijlpersoonlijkheid en je bent je bewust dat je met té casual kleding geen goede eerste indruk maakt.
Het is heel belangrijk om aan je eigen stijlpersoonlijkheid vast te houden. Jouw eigen stijl maakt jou uniek en zegt veel over jou. Bovendien ontwikkelt je stijl zich door de jaren heen. Het lukt je niet om voor het sollicitatiegesprek een heel andere stijl uit te gaan dragen. Het sollicitatiegesprek is al spannend genoeg, dus het is belangrijk dat jij je thuis voelt in je kleding. Als jij je ontspannen voelt, straal je dat uit.

Algemene tips

 • Draag schone, nette kleding die goed past (niet te groot en niet te klein)

 • Draag de kleuren die jou het beste staan. Heb je nooit een kleurenanalyse gehad? Trek dan kleding aan in de kleur die jij helemaal top vindt. Grote kans dat deze kleur jouw beste kleur is.

 • Draag kleding met één accentkleur of een apart accessoire. Je blijft dan sneller in de herinnering hangen: “dat was die mevrouw met dat mooie horloge”

 • Zorg dat je kleding in overeenstemming is met je innerlijk. Als je een donkerblauw mantelpak draagt met een hooggesloten witte blouse en je bent heel creatief, dan is er geen harmonie tussen je persoonlijkheid en je uiterlijke presentatie. Je kleding werkt als stoorzender.

Je blijft dan sneller in de herinnering hangen: “dat was die mevrouw met dat mooie horloge”

Tips voor casual stijlpersoonlijkheid

Voor jou als casual stijlpersoonlijkheid adviseer ik:

 • Draag een jasje in een stevige stof, eventueel met een structuur in de stof

 • Draag mediumdonkere kleuren

 • Draag indien gewenst een kleine print

 • Breng met persoonlijke accessoires of kleuren een persoonlijk accent aan

Als je weer thuis komt na het sollicitatiegesprek trek je lekker jouw casual kleding aan en kijk je hopelijk met een goed gevoel terug op het sollicitatiegesprek.

Veel succes bij je sollicitatie!

Larinda Bok, imageconsultant by Unique Kleur & Stijl

 

Heb jij ook een persoonlijke vraag? Deze kun je mailen naar info@dailytrend.nl o.v.v. je naam en leeftijd (en wanneer je dit leuk vindt; een klein stukje over je persoonlijk leven).

 

Your favoritFavor it
1x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Larinda

Larinda is een enthousiaste imageconsultant. Naast haar werk houdt zij van buitenlandse reizen, een verse fruitsalade, lezen en fietsen. Zij deelt graag haar kennis om mensen te inspireren zodat zij zichtbaar zichzelf kunnen zijn.

 

Kringloopchallenge: Wie scoort de leukste outfit voor minder dan 15 euro?

Kringloopchallenge: Wie scoort de leukste outfit voor minder dan 15 euro?
De kringloop, wie kent deze winkel niet? De één vindt het heerlijk om uren tussen de spulletjes te speuren, de ander moet niks hebben van alle tweedehands zooi. Feit is wel dat tweedehands kopen hartstikke duurzaam is. Voor dit artikel doken Hanna en Elize de kringloop in met vijftien euro. Op zoek naar een outfit. Ze geven het bewijs dat je er hartstikke trendy uit kunt zien in tweedehands kleding.

Waarom leer nooit uit de mode raakt

Waarom leer nooit uit de mode raakt
In de negentiende eeuw werd de eerste handtas van leer ontworpen. Leer is stevig, flexibel, kwalitatief en tijdloos. Jouw oma had vroeger vast ook een lederen tas. Leer is een favoriet materiaal voor designers. Zij maken veel lederen artikelen in verschillende modellen, kleuren, maten en stijlen. Leer is ook een geliefd item bij zowel vrouwen als mannen. Het is vrijwel overal te koop. In bijna alle boetiekjes en grote warenhuizen vind je lederen artikelen. Je kunt denken aan schoenen, tassen, riemen of portemonnees.

Een dagje shoppen in… Leuven

Een dagje shoppen in… Leuven
Zeg je ‘shoppen’ en ‘België’, dan denk je toch al gauw aan Antwerpen of Brussel. Maar het Vlaamse Leuven mag er zeker ook zijn! In dit artikel maak je kennis met de hotspots van deze stad.

Mijn favoriete voorjaarsoutfit

Mijn favoriete voorjaarsoutfit
Deze week raakt de thermometer de 25 graden. Wie zijn hart maakt er dan geen vreugdesprongetje? Bij mij maakte niet alleen mijn hart een sprongetje, ook mijn benen maakten een sprint naar mijn kledingkast. Het was tijd om mijn voorjaarskleding uit de opbergruimte te halen. Vandaag laat ik mijn favoriete outfit aan jullie zien.