Larinda beantwoordt jouw imagovragen: Wat trek ik aan naar mijn sollicitatie?


Het is niet altijd even makkelijk om je kleding overeen te laten komen met jouw persoonlijkheid en uitstraling. In deze serie beantwoord kleur-, stijl- en imagocoach Larinda Bok jouw persoonlijke imagovragen. Vandaag beantwoordt ze de vraag van Anna.

“Ik ben 25 jaar en heb net mijn studie afgerond. Binnenkort heb ik een aantal sollicitaties (allemaal voor op kantoor). De bedrijven zeggen dat er een informele werksfeer heerst. Ik weet niet hoe ze intern gekleed gaan. Nu wil ik niet overdressed aankomen (zoals in een mantelpakje), maar ook weer niet te casual gekleed gaan. Bij een casual stijl voel ik me trouwens wel het fijnst. Heb jij tips voor me wat ik aan kan trekken? Zodat ik toch netjes over kom, maar niet te stijf.”

Beste Anna, je bent niet de enige met deze vraag. Kortgeleden sprak ik een moeder die met haar dochter over mijn werk sprak. De dochter zei: “Ahhhh, had ik die mevrouw maar gekend voordat ik ging solliciteren! Want ik wist echt niet wat ik aan moest trekken, toen ik net van school kwam.”

Je weet wellicht dat de eerste zeven seconden van een sollicitatiegesprek doorslaggevend zijn voor het al dan niet aangenomen worden. Daarom is het belangrijk dat jij een onuitwisbare goede eerste indruk maakt. En dan kom ik bij jouw vraag: “wat trek je nu aan naar een sollicitatiegesprek?”

Voor een sollicitatiegesprek moet je soms net even iets meer aandacht aan je kleding geven dan gewoonlijk. Ik zeg altijd: “als je een rapport aflevert presenteer je dat in een mooi mapje, presenteer jezelf ook in je mooiste kleding”.

Dresscode
Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de beste sollicitatiekleding is. Jij schrijft dat er bij de bedrijven waar je solliciteert een informele werksfeer heerst. Als je de bedrijfscultuur in beeld hebt, sta je al met 1-0 voor. Je hebt, door je te kleden naar de bedrijfscultuur, al een effectieve communicatie voordat het sollicitatiegesprek begint.

Ik begrijp dat je niet weet hoe men op het bedrijf gekleed gaat. Toch zijn er mogelijkheden om achter de bedrijfsdresscode te komen.

 • Bezoek de bedrijfswebsite en kijk naar de kleding die men op de foto’s draagt en de uitstraling van de website. Maak een keuze tussen formeel of informeel.

 • Denk terug aan het eerste contact met de organisatie. Ontving je een brief of een mail, staat er u in de brief en prachtige volzinnen? Hoe komt deze eerste indruk op jou over. Formeel of informeel?

 • Google op afbeeldingen naar de door jou gewenste functie en kijk wat het merendeel draagt. Dit is representatief voor deze functie.

Thuis voelen in je kleding
Jij bent een casual stijlpersoonlijkheid en je bent je bewust dat je met té casual kleding geen goede eerste indruk maakt.
Het is heel belangrijk om aan je eigen stijlpersoonlijkheid vast te houden. Jouw eigen stijl maakt jou uniek en zegt veel over jou. Bovendien ontwikkelt je stijl zich door de jaren heen. Het lukt je niet om voor het sollicitatiegesprek een heel andere stijl uit te gaan dragen. Het sollicitatiegesprek is al spannend genoeg, dus het is belangrijk dat jij je thuis voelt in je kleding. Als jij je ontspannen voelt, straal je dat uit.

Algemene tips

 • Draag schone, nette kleding die goed past (niet te groot en niet te klein)

 • Draag de kleuren die jou het beste staan. Heb je nooit een kleurenanalyse gehad? Trek dan kleding aan in de kleur die jij helemaal top vindt. Grote kans dat deze kleur jouw beste kleur is.

 • Draag kleding met één accentkleur of een apart accessoire. Je blijft dan sneller in de herinnering hangen: “dat was die mevrouw met dat mooie horloge”

 • Zorg dat je kleding in overeenstemming is met je innerlijk. Als je een donkerblauw mantelpak draagt met een hooggesloten witte blouse en je bent heel creatief, dan is er geen harmonie tussen je persoonlijkheid en je uiterlijke presentatie. Je kleding werkt als stoorzender.

Je blijft dan sneller in de herinnering hangen: “dat was die mevrouw met dat mooie horloge”

Tips voor casual stijlpersoonlijkheid

Voor jou als casual stijlpersoonlijkheid adviseer ik:

 • Draag een jasje in een stevige stof, eventueel met een structuur in de stof

 • Draag mediumdonkere kleuren

 • Draag indien gewenst een kleine print

 • Breng met persoonlijke accessoires of kleuren een persoonlijk accent aan

Als je weer thuis komt na het sollicitatiegesprek trek je lekker jouw casual kleding aan en kijk je hopelijk met een goed gevoel terug op het sollicitatiegesprek.

Veel succes bij je sollicitatie!

Larinda Bok, imageconsultant by Unique Kleur & Stijl

 

Heb jij ook een persoonlijke vraag? Deze kun je mailen naar info@dailytrend.nl o.v.v. je naam en leeftijd (en wanneer je dit leuk vindt; een klein stukje over je persoonlijk leven).

 

Your favoritFavor it
2x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Larinda

Larinda is een enthousiaste imageconsultant. Naast haar werk houdt zij van buitenlandse reizen, een verse fruitsalade, lezen en fietsen. Zij deelt graag haar kennis om mensen te inspireren zodat zij zichtbaar zichzelf kunnen zijn.

 

De ideale lengte van je ketting

De ideale lengte van je ketting
Soms heb je dat: je ziet een hele mooi ketting en toch is er iets mee. Je weet niet precies de vinger op de zere plek te leggen, maar je bent er niet 100% blij mee. Mijn advies is altijd: bij twijfel niet doen. Ik hoop je met onderstaande tips inzicht te geven in de ideale lengte van je ketting. Deze is namelijk voor iedereen verschillend. Het begint met het kennen van je balanspunten. Het is het mooist als je ketting op een bepaald punt eindigt. Bij iedere vrouw ligt dat punt net op een andere hoogte.

Makkelijke kapsels binnen 5 minuten

Makkelijke kapsels binnen 5 minuten
Herken je dat je soms wel tien keer op de snoozeknop van je wekker drukt? En opeens moet je er toch echt uit en is er tijdnood. Je hebt geen tijd meer om uitgebreid je haar te doen. Maar onder de douche denk je aan die afspraak waar je toch verzorgd voor de dag wilt komen. Wat nu? Speciaal voor deze momenten heb ik vijf tips voor een verzorgd kapsel dat je binnen vijf minuten fixt.

Larinda beantwoordt jouw imagovragen: Welke kleuren staan mooi bij mijn witte huid en rode haar?

Larinda beantwoordt jouw imagovragen: Welke kleuren staan mooi bij mijn witte huid en rode haar?
Het is niet altijd even makkelijk om je kleding overeen te laten komen met jouw persoonlijkheid en uitstraling. In deze serie beantwoord kleur-, stijl- en imagocoach Larinda Bok jouw persoonlijke imagovragen. Vandaag beantwoordt ze de vraag van Anna.

De leukste gouden en zilveren kettingen

De leukste gouden en zilveren kettingen
Kleurige kettingen zijn hip, maar niet iedereen houdt van gekleurde accessoires. Daarom heb ik de mooiste gouden en zilveren kettingen voor jou bij elkaar gezocht. En ik kan het niet laten, je krijgt er gratis stijltips bij hoe je de kettingen op z´n mooist uit laat komen. Want….. zilveren en vooral gouden kettingen zijn niet goedkoop en daar kan jij je geen miskoop mee veroorloven.