Uitwaaien op drie wielen

Het is geen motor, het is geen auto. Een helm is niet verplicht, een gordel wel. Een trike is ideaal voor de automobilist die nooit aan motorrijden is begonnen.

 

tekst: Gerco Verdouw
beeld: RD, Anton Dommerholt

 

Het verhuren van trikes is een „uit de hand gelopen hobby” van Arno Bleijenberg (35) en Herbert van Asselt (29). De twee Uddelnaars zijn buren en goede vrienden. „Arno had al eens een trike gehad. Op een gegeven moment besloten we er samen een aan te schaffen. Daarna kwam het idee om de trike te gaan verhuren. Dat bleek heel goed te lopen, dus hebben we meer trikes gekocht voor de verhuur.”

Naast vier eigen driewielers, kunnen de Uddelnaars er nog twee bij huren, zodat ze bijvoorbeeld voor bedrijfsuitjes zes trikes beschikbaar kunnen stellen voor in totaal zestien man. Verschillende keren zijn de trikes voor een trouwerij verhuurd.

 

Eenvoudige bediening

Hoog tijd om eens op een trike te stappen. Van Asselt legt uit hoe eenvoudig het voertuig te bedienen is. „De motor is van een Volkswagen kever, dus schakelen doe je gewoon met een pookje. Het linkervoetpedaal is de koppeling, net als in de auto. Rechts zit de rem. Het gas geven gaat net als bij een motor met een gashendel op het stuur.”

Het klinkt niet moeilijk allemaal. Eerst maar eens de rustige zandweg op om het uit te proberen. De koppeling moet ver opkomen voordat de trike begint te rijden. Voldoende gas erbij, en daar gaat het gevaarte. De zandweg blijkt niet zo’n handige keuze. Zodra de trike meer vaart begint te maken, spuwt het voorste wiel allemaal zand in het gezicht van de bestuurder.

 

Geuren

Dan maar de verharde weg richting Garderen. Dat gaat een stuk beter. De geur van het bos vermengt zich met de uitlaatgassen van de tractor die iets verderop rijdt. Dat is iets wat de verdere rit blijft opvallen. Omdat er geen glas van een autoruit of integraalhelm voor z’n neus zit, ruikt een trikeberijder alle geurtjes die er onderweg in de lucht hangen. Nooit geweten dat de slachterij in Stroe een eigen aroma heeft.

Richting Kootwijkerbroek passeert de trike eerst een kalvermestbedrijf, daarna moet er zo te ruiken wel een varkensschuur in de buurt zijn. Even verderop geeft vers gemaaid gras zijn eigen gratis natuurparfum af. En in het Schaffelaarse Bos bij Barneveld hangt de harsgeur van een naaldbos.

 

Aparte ervaring

Als trikerijder heb je veel bekijks. En iedereen wil meerijden. Dochter Rebecca (10) ook, maar alleen op voorwaarde dat haar vader niet te hard gaat. Het is ook best een aparte ervaring om met een vaartje van 60 kilometer per uur op een bankje te zitten met alleen een heup gordel om. Haar iets oudere zus Carine (11) vindt dat tempo juist prachtig en zou nog wel iets meer vaart willen maken. De wind laat haar lange haren wapperen. Van een zorgvuldig gevormd kapsel blijft weinig over op een trike.

De snelweg is helemaal niets voor een trike. Als je zonder helm rijdt, voelen vliegjes en opspattende steentjes als kogeltjes aan. Zelfs met zonnebril op, doet de harde wind je ogen constant tranen. Nee, die enkele kilometer van afslag Barneveld naar knooppunt Barneveld is wel genoeg.

 

Toeristische route

De toeristische route richting Driedorp en Putten is beter geschikt. Rustige weggetjes die door een soort coulissenlandschap voeren. De voeten uitgestrekt naar voren, de rug heeft een prima leuning. Met 50 kilometer per uur is er zelfs nog tijd om te kijken of er reeën in het weiland staan.

Allerlei soorten mensen komen de trikes huren, vertelt Arno Bleijenberg. „Uit de gereformeerde gezindte of daarbuiten. Senioren voor een rustig dagje toeren over de routes die we erbij leveren. Of jongeren voor bijvoorbeeld een vrijgezellenfeestje. Maar iedereen geniet. En er is zover wij weten nog nooit iemand aangehouden omdat er bijvoorbeeld te hard of asociaal gereden zou zijn. Het gaat erom dat mensen een ontspannen rit kunnen maken. En we hebben nog nooit gehoord dat dat niet is gelukt.”

 

Meer info: trikeverhuurveluwe.nl

Your favoritFavor it
1x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

Met jouw kinderen op vakantie naar… Tsjechië

Met jouw kinderen op vakantie naar… Tsjechië
Twee dingen die ik van iemand hoorde over Tsjechië, voordat ik deze vakantie boekte. Ik was dus vooral heel benieuwd toen ik naar dit land ging. Toen ik terugkwam kon ik het alleen maar beamen: wat een prachtig land! Ik was niet met kinderen op vakantie, maar ik heb wel gezien dat je in dit land heel veel leuke activiteiten kunt ondernemen met kinderen! Aan de hand van drie plaatsen in Tsjechië laat ik jou zien welke activiteiten dit zijn.

Kraamcadeau geven? Maak er zelf één!

Kraamcadeau geven? Maak er zelf één!
Beschuit met muisjes, een wiegje waar iedereen een nieuwsgierige blik in werpt; kraamfeesten blijven een letterlijk feest. En bij feesten horen cadeaus, wat bij kraambezoeken altijd weer even denken is. Je wilt immers toch iets anders geven dan een rompertje dat een paar keer gedragen wordt. Wat dacht je van een zelfgemaakt kraamcadeau? Het blijkt dat je met een klein sprankje creativiteit al een heel eind komt.

Op deze plaatsen moet je zijn geweest

Op deze plaatsen moet je zijn geweest
Er zijn van die plaatsen, vaak dicht in de buurt, waar je in ieder geval één keer in je leven geweest moet zijn. (Daarna ga je er vast en zeker nog een keer naar terug). Vier fantastische plekken om te genieten van elkaar, Gods schepping en de cultuur.

Speuren in een historisch fort

Speuren in een historisch fort
Ooit was het de thuisbasis van infanteristen, reservisten en andere gewapende soldaten. Tegenwoordig is Fort bij de Nieuwe Steeg bij het Betuwse Herwijnen een themapark waar ontdekken, speuren en navigeren centraal staan: GeoFort. Speciaal voor kinderen van 4 tot 104 jaar.