Speuren in een historisch fort

Ooit was het de thuisbasis van infanteristen, reservisten en andere gewapende soldaten. Tegenwoordig is Fort bij de Nieuwe Steeg bij het Betuwse Herwijnen een themapark waar ontdekken, speuren en navigeren centraal staan: GeoFort. Speciaal voor kinderen van 4 tot 104 jaar.

 

tekst: Gijsbert Bouw
beeld: RD, Anton Dommerholt

 

Tussen 1876 en 1880 werd het fort gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een flinke gracht moest bescherming bieden aan de zeven gebouwen, onder de heuvels van het forteiland. In de Tweede Wereldoorlog deed het fort nog dienst als onderdeel van de verdedigingslinie tegen de binnenvallende Duitsers. Echt gevochten werd er niet. Nu geven de lokalen van de kazerne en de munitieruimtes plaats aan tal van geografische activiteiten.

 

Cockpit

Zo is er in de centrale kazerne ”Eye in de Sky”. Bezoekers nemen plaats in de cockpit van een vliegsimulator. Het is er schemerig, het geluid van de motoren klinkt. De vlucht gaat over een stad. Het doel: in één minuut zo veel mogelijk illegale bijgebouwen zoals dakkapellen en schuurtjes ontdekken en aanklikken. Even later verlegt de speurtocht zich naar hennepvelden en niet-werkende spoorwissels.

Een ruimte verder draait alles om schaalverschillen. Eerst uitzoomen: van GeoFort naar de kaart van Nederland, naar de aardbol, naar de Melkweg, naar uiteindelijk grote zwarte gaten in het universum. Daarna inzoomen: naar de huid van je hand, naar een haarzakje, naar cellen, naar atomen. De les: onze kennis is erg beperkt. Het commentaar van de kinderen: „Cool!”

 

Bewegende aardkorst

Even verderop gaat het over bewegende continenten. Door het draaien een 4D-globe te draaien is te zien hoe de werelddelen in de loop van „miljoenen jaren” uit elkaar groeiden. De aardkost beweegt, waardoor er aardbevingen ontstaan. Bij ”Earthquake Shake” worden die nagebootst door een grote tafel die zo nu en dan stevig schudt. De uitdaging voor de bezoeker: bouw met behulp van houten blokjes een toren of gebouw dat bestand is tegen de beving.

 

Wasschort

Bij de ingang van de centrale kazerne staat Bep, de wasvrouw. Ze doet de kinderen een wasschort voor en neemt hen mee naar het jaar 1880. De ruimtes in de kazerne waren toen klam en vochtig. Veel soldaten werden er ziek van en kregen last van diarree, „spetterpoep.”

Vandaag is het woensdag, dus onderbroekenwasdag. Het wassen van de lange witte onderbroeken is een hele klus. Eerst heet water in een tobbe, dan zeep erdoor roeren totdat het water helemaal wit is, dan de onderbroek erin en stampen met een metalen stamper. Net zolang tot de broek schoon is.

 

Doolhoven

Ook buiten de kazerne is er veel te doen. Zo leidt een pontje naar een drijvend eiland met een grote kaart van Nederland. Daarop is met kleuren aangegeven welk deel onder de zeespiegel ligt en welk niet.

Ook zijn er verschillende doolhoven. Zo is er het Elementendoolhof, waarin het gaat over water, aarde, lucht en vuur. De uitdaging: beantwoord vier vragen over de elementen goed en kraak zo de code die nodig is om het slot op de deur aan het eind van de doolhof te openen.

Nog leuker is de Zalmendoolhof. Een zalm heeft verschillende manieren om zijn weg te vinden. Eén daarvan is door te ruiken. Zalmen kunnen geurtjes goed onthouden. Zo weten ze precies welke zijrivieren ze voorbij moeten zwemmen en welke ze juist wel moeten nemen om terug te gaan naar de plek waar ze eerder waren en bijvoorbeeld eitjes willen leggen. Aan het begin van de doolhof hangt een metalen bus. Duw erop en er komt een geur naar buiten. Bij elke afslag in de doolhof hangen er weer busjes. De kunst: sla het pad in met dezelfde geur als die aan de start van de doolhof en vind zo de uitgang van de doolhof.

 

Fotospeurtocht

Een vleermuisspeurtuin, een waterspeelplaats, een doe-het-zelfdoolhof, een fotospeurtocht, een coördinatenquiz - wil je alle activiteiten in GeoFort kunnen doen, dan is een middagje veel te kort.

 

Meer info: www.geofort.nl

Your favoritFavor it
0x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

Kinderen en huiswerk: zo kun je hen helpen

Kinderen en huiswerk: zo kun je hen helpen
“Ik ben bang dat ik het verkeerd uitleg” of “ik snap zelf al die methodes niet goed”. Het zijn veelgehoorde uitspraken die ouders doen als het gaat om het helpen van hun kind bij het maken van huiswerk. Hoewel deze uitspraken begrijpelijk zijn, zijn er zeker manieren waarop je jouw kind kunt helpen. Welke? Je kunt er vier lezen in dit artikel.

Met jouw kinderen op vakantie naar… Tsjechië

Met jouw kinderen op vakantie naar… Tsjechië
Twee dingen die ik van iemand hoorde over Tsjechië, voordat ik deze vakantie boekte. Ik was dus vooral heel benieuwd toen ik naar dit land ging. Toen ik terugkwam kon ik het alleen maar beamen: wat een prachtig land! Ik was niet met kinderen op vakantie, maar ik heb wel gezien dat je in dit land heel veel leuke activiteiten kunt ondernemen met kinderen! Aan de hand van drie plaatsen in Tsjechië laat ik jou zien welke activiteiten dit zijn.

My favorites: hier ga ik vaak met mijn kinderen heen

My favorites: hier ga ik vaak met mijn kinderen heen
In weekenden of vakanties is het leuk om met kinderen op stap te gaan. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar waar worden kinderen nu echt blij zijn? Vandaag vroeg ik aan drie moeders met kinderen in diverse leeftijden waar ze graag met hun kinderen naartoe gaan.

Op zoek naar Big Five in Nederland

Op zoek naar Big Five in Nederland
Speuren naar de big five? Daarvoor hoef je niet naar Afrika. Ook in Nederland kun je tijdens een safari op zoek naar de vijf grootste dieren: reeën, edelherten, wilde zwijnen, bevers en zeehonden. Vergeet je verrekijker niet. En droge kleren.