Speuren in een historisch fort

Ooit was het de thuisbasis van infanteristen, reservisten en andere gewapende soldaten. Tegenwoordig is Fort bij de Nieuwe Steeg bij het Betuwse Herwijnen een themapark waar ontdekken, speuren en navigeren centraal staan: GeoFort. Speciaal voor kinderen van 4 tot 104 jaar.

 

tekst: Gijsbert Bouw
beeld: RD, Anton Dommerholt

 

Tussen 1876 en 1880 werd het fort gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een flinke gracht moest bescherming bieden aan de zeven gebouwen, onder de heuvels van het forteiland. In de Tweede Wereldoorlog deed het fort nog dienst als onderdeel van de verdedigingslinie tegen de binnenvallende Duitsers. Echt gevochten werd er niet. Nu geven de lokalen van de kazerne en de munitieruimtes plaats aan tal van geografische activiteiten.

 

Cockpit

Zo is er in de centrale kazerne ”Eye in de Sky”. Bezoekers nemen plaats in de cockpit van een vliegsimulator. Het is er schemerig, het geluid van de motoren klinkt. De vlucht gaat over een stad. Het doel: in één minuut zo veel mogelijk illegale bijgebouwen zoals dakkapellen en schuurtjes ontdekken en aanklikken. Even later verlegt de speurtocht zich naar hennepvelden en niet-werkende spoorwissels.

Een ruimte verder draait alles om schaalverschillen. Eerst uitzoomen: van GeoFort naar de kaart van Nederland, naar de aardbol, naar de Melkweg, naar uiteindelijk grote zwarte gaten in het universum. Daarna inzoomen: naar de huid van je hand, naar een haarzakje, naar cellen, naar atomen. De les: onze kennis is erg beperkt. Het commentaar van de kinderen: „Cool!”

 

Bewegende aardkorst

Even verderop gaat het over bewegende continenten. Door het draaien een 4D-globe te draaien is te zien hoe de werelddelen in de loop van „miljoenen jaren” uit elkaar groeiden. De aardkost beweegt, waardoor er aardbevingen ontstaan. Bij ”Earthquake Shake” worden die nagebootst door een grote tafel die zo nu en dan stevig schudt. De uitdaging voor de bezoeker: bouw met behulp van houten blokjes een toren of gebouw dat bestand is tegen de beving.

 

Wasschort

Bij de ingang van de centrale kazerne staat Bep, de wasvrouw. Ze doet de kinderen een wasschort voor en neemt hen mee naar het jaar 1880. De ruimtes in de kazerne waren toen klam en vochtig. Veel soldaten werden er ziek van en kregen last van diarree, „spetterpoep.”

Vandaag is het woensdag, dus onderbroekenwasdag. Het wassen van de lange witte onderbroeken is een hele klus. Eerst heet water in een tobbe, dan zeep erdoor roeren totdat het water helemaal wit is, dan de onderbroek erin en stampen met een metalen stamper. Net zolang tot de broek schoon is.

 

Doolhoven

Ook buiten de kazerne is er veel te doen. Zo leidt een pontje naar een drijvend eiland met een grote kaart van Nederland. Daarop is met kleuren aangegeven welk deel onder de zeespiegel ligt en welk niet.

Ook zijn er verschillende doolhoven. Zo is er het Elementendoolhof, waarin het gaat over water, aarde, lucht en vuur. De uitdaging: beantwoord vier vragen over de elementen goed en kraak zo de code die nodig is om het slot op de deur aan het eind van de doolhof te openen.

Nog leuker is de Zalmendoolhof. Een zalm heeft verschillende manieren om zijn weg te vinden. Eén daarvan is door te ruiken. Zalmen kunnen geurtjes goed onthouden. Zo weten ze precies welke zijrivieren ze voorbij moeten zwemmen en welke ze juist wel moeten nemen om terug te gaan naar de plek waar ze eerder waren en bijvoorbeeld eitjes willen leggen. Aan het begin van de doolhof hangt een metalen bus. Duw erop en er komt een geur naar buiten. Bij elke afslag in de doolhof hangen er weer busjes. De kunst: sla het pad in met dezelfde geur als die aan de start van de doolhof en vind zo de uitgang van de doolhof.

 

Fotospeurtocht

Een vleermuisspeurtuin, een waterspeelplaats, een doe-het-zelfdoolhof, een fotospeurtocht, een coördinatenquiz - wil je alle activiteiten in GeoFort kunnen doen, dan is een middagje veel te kort.

 

Meer info: www.geofort.nl

Your favoritFavor it
0x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”
“Om eerlijk te zijn zei de verkoping me vroeger niks. Diep in mijn hart vond ik de grote oliebollenactie veel leuker. Maar nu ik het een aantal jaren heb gedaan, ga ik er steeds meer plezier in krijgen. Ook als ik zie hoe de deelnemers ervan genieten, dat is wel heel mooi ja,” glimlacht vrijwilliger Erik Verhoeks (34). Hij is voorzitter van het comité dat de jaarlijkse verkoping op Veldheim in Ede regelt. Daarnaast is hij betrokken bij de grote oliebollenactie.

Deze 4 hotspots in Valencia wil je bezoeken

Deze 4 hotspots in Valencia wil je bezoeken
Nog niet zo lang geleden ben ik voor het eerst naar Valencia geweest. Een Spaanse stad waar je 300 dagen per jaar geniet van de zon, overal sinaasappelbomen ziet, lekker eet en… mooie bezienswaardigheden ontdekt! In dit artikel toon ik mijn vier favoriete hotspots in Valencia.

“Vrijwilligerswerk voor Adullam verrijkt mijn leven”

“Vrijwilligerswerk voor Adullam verrijkt mijn leven”
“Kijk, hier ging mijn dochtertje Willieze altijd met een van de bewoners vissen op badeendjes,” vertelt vrijwilligster Hanna Riezebos-Kloosterman (31) bij de vijver van de balkontuin van Muiderheim. Ze betrok haar kinderen al jong bij het vrijwilligerswerk voor gehandicapten.

Wat doe je op een evangelisatiekamp?

Wat doe je op een evangelisatiekamp?
Ooit weleens gehoord van Kerkrade? Het lijkt een mooie stad in Limburg, maar voor veel jongeren heeft de plaats nog een andere betekenis. Hier wordt elk jaar een evangelisatiekamp georganiseerd. Teunette hoopt dit jaar voor de vijfde keer mee te gaan en vertelt ons er meer over.