Op zoek naar Big Five in Nederland

Speuren naar de big five? Daarvoor hoef je niet naar Afrika. Ook in Nederland kun je tijdens een safari op zoek naar de vijf grootste dieren: reeën, edelherten, wilde zwijnen, bevers en zeehonden. Vergeet je verrekijker niet. En droge kleren.

Tekst: Mariska Dijkstra
Foto's: RD, Henk Visscher

Bevers zijn nachtdieren. Dat maakt speuren naar deze beesten in Almere al gelijk een stuk spannender. Zeker voor de kinderen in de groep die zich vlak voor de schemering melden bij het Buitencentrum in Almeerderhout. Zaklampen mee, verrekijkers in de aanslag. Een enkeling is zelfs gekleed in safari-outfit. Voor sommige is dit de eerste tocht. Voor anderen blijkt deze excursie onderdeel van een groot ”big five”-avontuur, gekregen als verjaardagscadeau. Een deelnemer ging al op zeehonden- en zwijnenjacht. Volgende week staat er een edelhertenexcursie gepland. En nu hoopt hij dus ook dat hij bevers te zien krijgt. Of dat ook zal lukken, blijft lastig in te schatten. Er schijnen in Flevoland zo’n 150 bevers te wonen, in het Almeerderhout zelf zo rond de twintig. Maar het gebied is groot, dus we moeten ook een beetje geluk hebben, willen we ze tegenkomen.

 

Omgevallen boom

Het eerste deel van de tocht gaat over land. Want daar laat de bever sporen na in dit natuurgebied. En die zijn goed te vinden. Als je tenminste weet waar je op moet letten. Een omgevallen boom? Die ligt daar dus niet zomaar. Hier zijn bevers aan het werk geweest! Wanneer we de omvang van de boom op ons laten inwerken, dringt opeens tot ons door dat de bever niet zomaar een beestje is, wat de meesten van ons toch wel dachten. Logisch, volgens de boswachter. Want de dieren laten vaak maar een klein deel van hun kop zien, wil je ze treffen. Onder water blijkt echter nog een heel groot deel te zitten. Een beetje volwassen bever is al snel zo’n 1,30 meter lang. We kijken er nog meer naar uit om straks oog in oog met hem te staan.

 

Burcht

We stoppen bij een hoop takken. Niets bijzonders, op het eerste gezicht. Maar volgens de boswachter zit daar warempel een burcht onder, met wel meer dan vier kamers: het huis van zeker zeven bevers. In zo’n burcht kunnen drie generaties bevers wonen, omdat de jongen wel drie jaar lang bij hun ouders verblijven voordat ze op zoek gaan naar een eigen plekje.

 

Peddelaars

Het tweede deel van de tocht gaat per kano. Het is nog een hele kunst om iedereen in de boten te krijgen. Maar het lukt. De groep stelt enkele peddelaars aan. De rest geniet van de natuur

De kano’s zoeven door het water. En als iedereen, op verzoek van de boswachter, even stil is, hoor je alleen maar de geluiden van de natuur, veel vogels en een enkele eend. Her en der liggen er lisdilles op het water, ook wel stinksigaren genoemd. Het is een teken dat er hier behalve veel waterdieren ook bevers wonen. Ze eten de wortels van de plant graag en wroeten die los, waarna de rest van de lisdille op het water blijft drijven. Als afval. Ook drijven er her en der takken waarvan de schors helemaal afgegeten is. Ook hieraan kunnen we zien dat ze in de buurt zijn. Maar hoe we ook speuren; nog geen bever te zien.

 

Inham

Als het echt donker wordt, blijkt die natuur nog een cadeau in petto: een bloedrode maan. Nu alleen nog bevers zien en de avond is compleet. Dat blijkt nog best lastig. Hoe later de avond, hoe fanatieker de deelnemers. „Daar!” wijst er eentje. Maar ook die bruine vlek blijkt weer een dode boomstam. We moeten stil zijn. En goed kijken. En ja hoor. Daar beweegt iets. „Ssst, ssst”, wordt er in de boot gefluisterd. Want de dieren kunnen schrikken van onze aanwezigheid. „Daar nog een”, klinkt het opeens. Maar het blijkt hetzelfde dier te zijn, dat even onder water was gedoken en nu weer bovenkwam. Toch zien we er even later meer. Twee. Zelfs drie. Eén bever durft heel dicht bij de boot te komen. Fotocamera’s klikken. Met de rode maan erbij geeft het geweldige plaatjes. We blijven overigens alleen kopjes zien, het grootste deel van hun lijf blijft voor ons verborgen. Toch maakt dat niet eens zo heel veel uit. We zijn zo veel over de bever te weten gekomen dat het lijkt alsof we hem vanavond helemaal spotten. Nog vier grote dieren te gaan.

 

Meer info: staatsbosbeheer.nl/grote-vijf

Your favoritFavor it
0x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

Kinderen en huiswerk: zo kun je hen helpen

Kinderen en huiswerk: zo kun je hen helpen
“Ik ben bang dat ik het verkeerd uitleg” of “ik snap zelf al die methodes niet goed”. Het zijn veelgehoorde uitspraken die ouders doen als het gaat om het helpen van hun kind bij het maken van huiswerk. Hoewel deze uitspraken begrijpelijk zijn, zijn er zeker manieren waarop je jouw kind kunt helpen. Welke? Je kunt er vier lezen in dit artikel.

Met jouw kinderen op vakantie naar… Tsjechië

Met jouw kinderen op vakantie naar… Tsjechië
Twee dingen die ik van iemand hoorde over Tsjechië, voordat ik deze vakantie boekte. Ik was dus vooral heel benieuwd toen ik naar dit land ging. Toen ik terugkwam kon ik het alleen maar beamen: wat een prachtig land! Ik was niet met kinderen op vakantie, maar ik heb wel gezien dat je in dit land heel veel leuke activiteiten kunt ondernemen met kinderen! Aan de hand van drie plaatsen in Tsjechië laat ik jou zien welke activiteiten dit zijn.

Speuren in een historisch fort

Speuren in een historisch fort
Ooit was het de thuisbasis van infanteristen, reservisten en andere gewapende soldaten. Tegenwoordig is Fort bij de Nieuwe Steeg bij het Betuwse Herwijnen een themapark waar ontdekken, speuren en navigeren centraal staan: GeoFort. Speciaal voor kinderen van 4 tot 104 jaar.

Kraamcadeau geven? Maak er zelf één!

Kraamcadeau geven? Maak er zelf één!
Beschuit met muisjes, een wiegje waar iedereen een nieuwsgierige blik in werpt; kraamfeesten blijven een letterlijk feest. En bij feesten horen cadeaus, wat bij kraambezoeken altijd weer even denken is. Je wilt immers toch iets anders geven dan een rompertje dat een paar keer gedragen wordt. Wat dacht je van een zelfgemaakt kraamcadeau? Het blijkt dat je met een klein sprankje creativiteit al een heel eind komt.