Op zoek naar Big Five in Nederland

Speuren naar de big five? Daarvoor hoef je niet naar Afrika. Ook in Nederland kun je tijdens een safari op zoek naar de vijf grootste dieren: reeën, edelherten, wilde zwijnen, bevers en zeehonden. Vergeet je verrekijker niet. En droge kleren.

Tekst: Mariska Dijkstra
Foto's: RD, Henk Visscher

Bevers zijn nachtdieren. Dat maakt speuren naar deze beesten in Almere al gelijk een stuk spannender. Zeker voor de kinderen in de groep die zich vlak voor de schemering melden bij het Buitencentrum in Almeerderhout. Zaklampen mee, verrekijkers in de aanslag. Een enkeling is zelfs gekleed in safari-outfit. Voor sommige is dit de eerste tocht. Voor anderen blijkt deze excursie onderdeel van een groot ”big five”-avontuur, gekregen als verjaardagscadeau. Een deelnemer ging al op zeehonden- en zwijnenjacht. Volgende week staat er een edelhertenexcursie gepland. En nu hoopt hij dus ook dat hij bevers te zien krijgt. Of dat ook zal lukken, blijft lastig in te schatten. Er schijnen in Flevoland zo’n 150 bevers te wonen, in het Almeerderhout zelf zo rond de twintig. Maar het gebied is groot, dus we moeten ook een beetje geluk hebben, willen we ze tegenkomen.

 

Omgevallen boom

Het eerste deel van de tocht gaat over land. Want daar laat de bever sporen na in dit natuurgebied. En die zijn goed te vinden. Als je tenminste weet waar je op moet letten. Een omgevallen boom? Die ligt daar dus niet zomaar. Hier zijn bevers aan het werk geweest! Wanneer we de omvang van de boom op ons laten inwerken, dringt opeens tot ons door dat de bever niet zomaar een beestje is, wat de meesten van ons toch wel dachten. Logisch, volgens de boswachter. Want de dieren laten vaak maar een klein deel van hun kop zien, wil je ze treffen. Onder water blijkt echter nog een heel groot deel te zitten. Een beetje volwassen bever is al snel zo’n 1,30 meter lang. We kijken er nog meer naar uit om straks oog in oog met hem te staan.

 

Burcht

We stoppen bij een hoop takken. Niets bijzonders, op het eerste gezicht. Maar volgens de boswachter zit daar warempel een burcht onder, met wel meer dan vier kamers: het huis van zeker zeven bevers. In zo’n burcht kunnen drie generaties bevers wonen, omdat de jongen wel drie jaar lang bij hun ouders verblijven voordat ze op zoek gaan naar een eigen plekje.

 

Peddelaars

Het tweede deel van de tocht gaat per kano. Het is nog een hele kunst om iedereen in de boten te krijgen. Maar het lukt. De groep stelt enkele peddelaars aan. De rest geniet van de natuur

De kano’s zoeven door het water. En als iedereen, op verzoek van de boswachter, even stil is, hoor je alleen maar de geluiden van de natuur, veel vogels en een enkele eend. Her en der liggen er lisdilles op het water, ook wel stinksigaren genoemd. Het is een teken dat er hier behalve veel waterdieren ook bevers wonen. Ze eten de wortels van de plant graag en wroeten die los, waarna de rest van de lisdille op het water blijft drijven. Als afval. Ook drijven er her en der takken waarvan de schors helemaal afgegeten is. Ook hieraan kunnen we zien dat ze in de buurt zijn. Maar hoe we ook speuren; nog geen bever te zien.

 

Inham

Als het echt donker wordt, blijkt die natuur nog een cadeau in petto: een bloedrode maan. Nu alleen nog bevers zien en de avond is compleet. Dat blijkt nog best lastig. Hoe later de avond, hoe fanatieker de deelnemers. „Daar!” wijst er eentje. Maar ook die bruine vlek blijkt weer een dode boomstam. We moeten stil zijn. En goed kijken. En ja hoor. Daar beweegt iets. „Ssst, ssst”, wordt er in de boot gefluisterd. Want de dieren kunnen schrikken van onze aanwezigheid. „Daar nog een”, klinkt het opeens. Maar het blijkt hetzelfde dier te zijn, dat even onder water was gedoken en nu weer bovenkwam. Toch zien we er even later meer. Twee. Zelfs drie. Eén bever durft heel dicht bij de boot te komen. Fotocamera’s klikken. Met de rode maan erbij geeft het geweldige plaatjes. We blijven overigens alleen kopjes zien, het grootste deel van hun lijf blijft voor ons verborgen. Toch maakt dat niet eens zo heel veel uit. We zijn zo veel over de bever te weten gekomen dat het lijkt alsof we hem vanavond helemaal spotten. Nog vier grote dieren te gaan.

 

Meer info: staatsbosbeheer.nl/grote-vijf

Your favoritFavor it
0x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

Deze 4 hotspots in Valencia wil je bezoeken

Deze 4 hotspots in Valencia wil je bezoeken
Nog niet zo lang geleden ben ik voor het eerst naar Valencia geweest. Een Spaanse stad waar je 300 dagen per jaar geniet van de zon, overal sinaasappelbomen ziet, lekker eet en… mooie bezienswaardigheden ontdekt! In dit artikel toon ik mijn vier favoriete hotspots in Valencia.

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me
“Ze zijn zo enthousiast, zo vrolijk. Ja, ze staan echt positief in het leven”, zegt Gerline Pullen (18), tweedejaars leerling SAW-BBL (Medewerker Maatschappelijke Zorg – Beroepsbegeleidende Leerweg) Maasheim dagactiviteiten. Ooit dacht ze dat ze onderwijsassistente wilde worden. Die studie volgde ze ook. Totdat ze in aanraking kwam met kinderen met een beperking. Na een meeloopdag bij Adullam wist ze het zeker: ik ga switchen, vertelt ze. En daar heeft ze absoluut geen spijt van.

Wat doe je op een evangelisatiekamp?

Wat doe je op een evangelisatiekamp?
Ooit weleens gehoord van Kerkrade? Het lijkt een mooie stad in Limburg, maar voor veel jongeren heeft de plaats nog een andere betekenis. Hier wordt elk jaar een evangelisatiekamp georganiseerd. Teunette hoopt dit jaar voor de vijfde keer mee te gaan en vertelt ons er meer over.

Mijn 5 favoriete kinderboeken

Mijn 5 favoriete kinderboeken
Een boek lezen is niet alleen leerzaam, het is vooral ook heel leuk! Daarom tip ik in dit artikel vijf grappige, mooie en/of spannende kinderboeken.