Apen spotten in DierenPark Amersfoort

„Hebben jullie de krokodil gezien?” vraagt een dierentuinmedewerker. „Ik ben hem kwijt en hij heeft nog niet gegeten.” De vaartocht door de Grote Wildernis in DierenPark Amersfoort lijkt niet zonder gevaar. Gelukkig blijft het roofdier roerloos liggen.

 tekst: Gert de Looze
beeld: RD, Henk Visscher

Trap niet te hard, adviseert een dierentuimedewerker. „Als het water onder de fietsboot klotst, moet u wat gas terugnemen. Met het roer naar links, stuurt u naar rechts. Neem de tijd voor de bochten en pas op voor overstekende apen en krokodillen. Succes mannen.” Een vader en zijn zoon hebben zin in een tochtje. Hoewel: „Zijn hier krokodillen dan?” vraagt zoonlief aan zijn pa. „Geen idee. Die mevrouw zegt het”, is het antwoord. Een ander kind stelt hen gerust: „Die krokodil is nep.”

 

Ruig gebied

DierenPark Amersfoort breidt uit. In 2014 opende Snavelrijk de deuren, in 2015 werd de Grote Wildernis gerealiseerd. De Grote Wildernis in een paar zinnen? Erik van Vliet hoeft niet lang na te denken. „Een ruig gebied met de rivier als dominant onderdeel. Tijdens een vaartocht kunnen bezoekers de dieren spotten die op de eilanden en op de savanne leven. Op het ene eiland leven ringstaartmaki’s, roodbuikmaki’s en kroonmaki’s. Op het andere eiland kunnen geelborstkapucijnapen hun gang gaan. De dieren komen er beter tot hun recht dan in een kooi.”

 

Vale gier

Snavelrijk vormt een mooie opmaat voor een bezoek aan de naastgelegen wildernis. In „de grootste volière van Nederland”, kan zomaar een vale gier overvliegen. Er wonen verder vogels met spannende namen zoals hamerkop, nimmerzat en kroeskoppelikaan. Jong en oud mag hier keurig in het paadje lopen, maar ook het avontuur zoeken via een zogeheten Klim Allesroute. Diezelfde keuzemogelijkheid biedt de Grote Wildernis. Vanaf de grote en de kleine brug valt het gebied te overzien, maar bezoekers kunnen ook wandelen op een apeneiland en varen op de rivier. „We kiezen bewust voor Klim Allesroutes”, legt Van Vliet uit. „Kinderen moeten kunnen klauteren, door tunnels kunnen kruipen en door spleten kunnen gluren. Hun ouders krijgen daardoor meer tijd om naar de dieren te kijken.”

 

Smal pad

Op het eiland van de maki’s lopen bezoekers over een smal pad. Grote boomstronken en -stammen, brokken steen en niet in de laatste plaats apen zorgen voor de wildernisbeleving. De ringstaartmaki’s met hun fijn gevormde snuit en lange staart hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Een dierentuinmedewerkster voorkomt vriendelijk dat de apen worden aangeraakt. „Wat een knuffelbeesten”, zegt een oudere vrouw. „Zullen we zo’n aap meenemen?” Haar echtgenoot blijkt niet van haar voorstel gecharmeerd: „We hebben al kippen.”

De meeste maki’s klonteren samen op een touwbrug en in het gras. Een van de halfapen gaat echter op onderzoek uit. Vanaf de gevlochten wilgen tenen naast het pad observeert hij de bezoekers. Het dier verblikt of verbloost niet van de aandacht die het krijgt. Het zet het ook niet op een lopen als een jochie op een halve meter afstand begint te praten.

 

Expeditie

„In een waterfiets, dus op eigen kracht, langs dieren varen, kan nergens in de wereld”, weet Van Vliet. Om mensen het gevoel te geven op expeditie te gaan, zijn er achter op de twintig waterfietsen een oude krat of kist en een net of schep bevestigd. De verrekijker prikkelt de speurzin. Dat een kind er aan de verkeerde kant doorheen kijkt, kan de pret niet drukken.

 

Bezoekers betalen 2 euro per boot voor de vaartocht van zo’n twintig minuten. Met hun kaartje kunnen ze een gratis frisdrankje in het restaurant halen. Een kapucijnaap ligt in een touwbrug boven het water naar passanten te staren. „Hoi aapje, kom maar bij mij in de boot”, roept een jongen. Het dier geeft geen gehoor aan zijn uitnodiging.

 

Meer info: www.dierenparkamersfoort.nl.

Your favoritFavor it
0x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

My favorites: hier ga ik vaak met mijn kinderen heen

My favorites: hier ga ik vaak met mijn kinderen heen
In weekenden of vakanties is het leuk om met kinderen op stap te gaan. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar waar worden kinderen nu echt blij zijn? Vandaag vroeg ik aan drie moeders met kinderen in diverse leeftijden waar ze graag met hun kinderen naartoe gaan.

Rompertjes met leuke teksten

Rompertjes met leuke teksten
Heb je binnenkort een kraamcadeautje nodig? Met het geven van een rompertje zit je nooit fout. Op internet heb ik naar de leukste rompertjes mét tekst gezocht. Vandaag laat ik je ze aan jullie zien.

Vier redenen om een keer naar de Keukenhof te gaan

Vier redenen om een keer naar de Keukenhof te gaan
De Keukenhof is een enorm populaire locatie in Nederland en wordt ook wel het mooiste lentepark in de wereld genoemd. Bloemen in enorm veel verschillende soorten zorgen voor grote bloemenpracht en staan garant voor een dagje genieten! Zijn er dan nog meer redenen om naar de Keukenhof te gaan? Die zijn er zeker, ik noem er vier voor je in dit artikel én ik geef je tenslotte nog een paar handige tips.

Een dagje shoppen in… Leuven

Een dagje shoppen in… Leuven
Zeg je ‘shoppen’ en ‘België’, dan denk je toch al gauw aan Antwerpen of Brussel. Maar het Vlaamse Leuven mag er zeker ook zijn! In dit artikel maak je kennis met de hotspots van deze stad.