Apen spotten in DierenPark Amersfoort

„Hebben jullie de krokodil gezien?” vraagt een dierentuinmedewerker. „Ik ben hem kwijt en hij heeft nog niet gegeten.” De vaartocht door de Grote Wildernis in DierenPark Amersfoort lijkt niet zonder gevaar. Gelukkig blijft het roofdier roerloos liggen.

 tekst: Gert de Looze
beeld: RD, Henk Visscher

Trap niet te hard, adviseert een dierentuimedewerker. „Als het water onder de fietsboot klotst, moet u wat gas terugnemen. Met het roer naar links, stuurt u naar rechts. Neem de tijd voor de bochten en pas op voor overstekende apen en krokodillen. Succes mannen.” Een vader en zijn zoon hebben zin in een tochtje. Hoewel: „Zijn hier krokodillen dan?” vraagt zoonlief aan zijn pa. „Geen idee. Die mevrouw zegt het”, is het antwoord. Een ander kind stelt hen gerust: „Die krokodil is nep.”

 

Ruig gebied

DierenPark Amersfoort breidt uit. In 2014 opende Snavelrijk de deuren, in 2015 werd de Grote Wildernis gerealiseerd. De Grote Wildernis in een paar zinnen? Erik van Vliet hoeft niet lang na te denken. „Een ruig gebied met de rivier als dominant onderdeel. Tijdens een vaartocht kunnen bezoekers de dieren spotten die op de eilanden en op de savanne leven. Op het ene eiland leven ringstaartmaki’s, roodbuikmaki’s en kroonmaki’s. Op het andere eiland kunnen geelborstkapucijnapen hun gang gaan. De dieren komen er beter tot hun recht dan in een kooi.”

 

Vale gier

Snavelrijk vormt een mooie opmaat voor een bezoek aan de naastgelegen wildernis. In „de grootste volière van Nederland”, kan zomaar een vale gier overvliegen. Er wonen verder vogels met spannende namen zoals hamerkop, nimmerzat en kroeskoppelikaan. Jong en oud mag hier keurig in het paadje lopen, maar ook het avontuur zoeken via een zogeheten Klim Allesroute. Diezelfde keuzemogelijkheid biedt de Grote Wildernis. Vanaf de grote en de kleine brug valt het gebied te overzien, maar bezoekers kunnen ook wandelen op een apeneiland en varen op de rivier. „We kiezen bewust voor Klim Allesroutes”, legt Van Vliet uit. „Kinderen moeten kunnen klauteren, door tunnels kunnen kruipen en door spleten kunnen gluren. Hun ouders krijgen daardoor meer tijd om naar de dieren te kijken.”

 

Smal pad

Op het eiland van de maki’s lopen bezoekers over een smal pad. Grote boomstronken en -stammen, brokken steen en niet in de laatste plaats apen zorgen voor de wildernisbeleving. De ringstaartmaki’s met hun fijn gevormde snuit en lange staart hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Een dierentuinmedewerkster voorkomt vriendelijk dat de apen worden aangeraakt. „Wat een knuffelbeesten”, zegt een oudere vrouw. „Zullen we zo’n aap meenemen?” Haar echtgenoot blijkt niet van haar voorstel gecharmeerd: „We hebben al kippen.”

De meeste maki’s klonteren samen op een touwbrug en in het gras. Een van de halfapen gaat echter op onderzoek uit. Vanaf de gevlochten wilgen tenen naast het pad observeert hij de bezoekers. Het dier verblikt of verbloost niet van de aandacht die het krijgt. Het zet het ook niet op een lopen als een jochie op een halve meter afstand begint te praten.

 

Expeditie

„In een waterfiets, dus op eigen kracht, langs dieren varen, kan nergens in de wereld”, weet Van Vliet. Om mensen het gevoel te geven op expeditie te gaan, zijn er achter op de twintig waterfietsen een oude krat of kist en een net of schep bevestigd. De verrekijker prikkelt de speurzin. Dat een kind er aan de verkeerde kant doorheen kijkt, kan de pret niet drukken.

 

Bezoekers betalen 2 euro per boot voor de vaartocht van zo’n twintig minuten. Met hun kaartje kunnen ze een gratis frisdrankje in het restaurant halen. Een kapucijnaap ligt in een touwbrug boven het water naar passanten te staren. „Hoi aapje, kom maar bij mij in de boot”, roept een jongen. Het dier geeft geen gehoor aan zijn uitnodiging.

 

Meer info: www.dierenparkamersfoort.nl.

Your favoritFavor it
0x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me

Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me
“Ze zijn zo enthousiast, zo vrolijk. Ja, ze staan echt positief in het leven”, zegt Gerline Pullen (18), tweedejaars leerling SAW-BBL (Medewerker Maatschappelijke Zorg – Beroepsbegeleidende Leerweg) Maasheim dagactiviteiten. Ooit dacht ze dat ze onderwijsassistente wilde worden. Die studie volgde ze ook. Totdat ze in aanraking kwam met kinderen met een beperking. Na een meeloopdag bij Adullam wist ze het zeker: ik ga switchen, vertelt ze. En daar heeft ze absoluut geen spijt van.

Wat doe je op een evangelisatiekamp?

Wat doe je op een evangelisatiekamp?
Ooit weleens gehoord van Kerkrade? Het lijkt een mooie stad in Limburg, maar voor veel jongeren heeft de plaats nog een andere betekenis. Hier wordt elk jaar een evangelisatiekamp georganiseerd. Teunette hoopt dit jaar voor de vijfde keer mee te gaan en vertelt ons er meer over.

Mijn 5 favoriete kinderboeken

Mijn 5 favoriete kinderboeken
Een boek lezen is niet alleen leerzaam, het is vooral ook heel leuk! Daarom tip ik in dit artikel vijf grappige, mooie en/of spannende kinderboeken.

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”

“Als ik zie dat deelnemers genieten van de verkoping, dan geniet ik ook!”
“Om eerlijk te zijn zei de verkoping me vroeger niks. Diep in mijn hart vond ik de grote oliebollenactie veel leuker. Maar nu ik het een aantal jaren heb gedaan, ga ik er steeds meer plezier in krijgen. Ook als ik zie hoe de deelnemers ervan genieten, dat is wel heel mooi ja,” glimlacht vrijwilliger Erik Verhoeks (34). Hij is voorzitter van het comité dat de jaarlijkse verkoping op Veldheim in Ede regelt. Daarnaast is hij betrokken bij de grote oliebollenactie.