Vrolijke sokken maken de man

Het is misschien wel het kledingstuk waarover het minst wordt nagedacht: de sok. Vroeger was het zo dat die mooi verstopt kon worden onder de broek. Maar nu de mode de broek al bij de enkels laat ophouden, kan de sok niet langer ongezien blijven.

tekst Elise Verschuure, beeld iStock

Als je sokken dan toch voor iedereen zichtbaar zijn, dan kun je er beter een feestje van maken, zo moeten modeontwerpers hebben gedacht. En dus lopen er steeds meer mannen op straat met felgekleurde sokken onder een donker pak. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?

De sok heeft oude wortels. Al vanaf de 8e eeuw voor Christus droegen de Grieken sokken om hun voeten te beschermen en warm te houden. Eerst waren die sokken nog gemaakt van gevlochten dierenharen, maar langzaamaan verbeterde de kwaliteit en werd er ook meer op comfort gelet. Rond het jaar 1800 werden de meeste sokken machinaal geproduceerd. Met de uitvinding van nylon rond 1940 was de komst van de elastische sok een feit. Deze sok sloot veel beter aan bij de voet, wat het draagcomfort enorm verbeterde.

Na de Tweede Wereldoorlog begon men steeds meer te variëren met patronen en kleuren. Zeker in de tijd dat kniebroeken in de mode waren, was het van belang om mooie sokken te dragen. De sok was dus niet langer puur functioneel, maar hij werd vooral ook decoratief. Na verloop van tijd werd de broekenmode echter steeds langer, en verdwenen de sokken onder de pantalon. Tot een aantal jaar geleden, toen de gekleurde sok in beeld kwam.

De opvallende sok is al een aantal seizoenen bezig met een opmars. Pioniers op het ‘opvallende-sokken-gebied’ waren twee Zweedse vrienden die in 2008 het merk Happy Socks oprichtten. De missie van het bedrijf was om een alledaags, vergeten voorwerp zo te veranderen dat het op zou vallen en een dosis vrolijkheid zou verspreiden. Ondertussen is het dragen van ‘statement-sokken’ al helemaal ingeburgerd, en zijn ze bij vrijwel alle kledingwinkels te koop.

Gekleurde sokken en de economie

Maar waarom zou je felgekleurde sokken willen dragen? Een paar jaar geleden was het nog de norm om onopvallende sokken te dragen: zwart of donkerblauw, hooguit grijs en zeker niet wit. Het liefst droeg men sokken in dezelfde kleur als het kostuum, als grijze muizen die niets toevoegden aan de kledingcombinatie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er in tijden van recessie en crisis een soort terugval in de mode plaatsvindt. Mensen grijpen terug naar dat wat bekend is en kiezen ervoor om onopvallende basiskleuren te dragen. Niet verwonderlijk dus dat een aantal jaar geleden alleen conservatieve kleuren in sokkenland te zien waren. Maar met het aantrekken van de Nederlandse economie, trekken Nederlandse mannen massaal vrolijke sokken aan.

Vrolijke noot

Het is natuurlijk ook gewoon leuk om een paar enthousiast gestipte of gestreepte sokken toe te voegen aan een outfit. In het bedrijfsleven is iedereen over het algemeen vrij uniform gekleed, en zeker bij een standaardkostuum kan een vrolijke sok veel toevoegen. Het extra beetje kleur kan een outfit helemaal bij je stemming of je karakter laten passen.

Ook voor de mensen die vroeg in de ochtend bij het uitzoeken van de outfit van de dag niet kunnen kiezen is de sokkentrend een fijne bijkomstigheid. Niemand kijkt er namelijk gek van op als je twee verschillende sokken draagt.

Zijn felgekleurde sokken toch nog een brug te ver? Dan kun je ook altijd nog gaan voor een sok die iets minder opvalt. Iets met een streepje of een klein motiefje, bijvoorbeeld. Of sokken met een leuk patroon in wat minder opvallende kleuren. Mocht zelfs dat nog teveel zijn, dan bieden hoge schoenen een oplossing - zodat je in elk geval zelf nog vrolijk wordt van je sokken.

Your favoritFavor it
1x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

Warme badjas voor zachte prijs

Warme badjas voor zachte prijs
Op zoek naar de badjas die het best bij jouw wensen past? Geen zin om daarvoor de deur uit te gaan? Kijk op Badjasboetiek.nl voor het grootste assortiment van Nederland en ontvang in de maand november 10% korting op alle modellen van de merken Ringella en Charmor.

My Favorites: truien

My Favorites: truien
Ondanks dat ik dol ben op de zomer, kan ik niet wachten op de winter. Al is het alleen al om de lelijke warme sokken die je weer aan mag en de kopjes chocomel met een toef slagroom die weer voorbijkomen. Wat de winter ook fijn maakt, is de nieuwe mode die we weer mogen passen en kopen, al is het in beperkte mate. Omdat we het niet koud willen hebben, zie ik het als mijn taak om op zoek te gaan naar de heerlijkste truien, om het laatste stukje winter door te komen.

Op stap met TOMS

Op stap met TOMS
Voor mij is het niet meer dan normaal dat ik mijn voeten in mijn schoenen laat glijden wanneer ik de deur uitstap. Ik heb zelfs meerdere paren waar ik uit kan kiezen. Dit was het ook voor Blake Mycoskie. Totdat hij in een dorp in Argentinië kwam. De kinderen daar liepen op blote voeten en hun ouders hadden niet de mogelijkheid om schoenen te kopen. Om hen te helpen richtte hij TOMS op. Met zijn bedrijf verkocht hij schoenen, en met ieder verkocht paar gafschonk hij een paar aan één van die kinderen.

Larinda beantwoordt jouw imagovragen: Wat trek ik aan naar mijn sollicitatie?

Larinda beantwoordt jouw imagovragen: Wat trek ik aan naar mijn sollicitatie?
Het is niet altijd even makkelijk om je kleding overeen te laten komen met jouw persoonlijkheid en uitstraling. In deze serie beantwoord kleur-, stijl- en imagocoach Larinda Bok jouw persoonlijke imagovragen. Vandaag beantwoordt ze de vraag van Anna. “Ik ben 25 jaar en heb net mijn studie afgerond. Binnenkort heb ik een aantal sollicitaties (allemaal voor op kantoor). De bedrijven zeggen dat er een informele werksfeer heerst. Ik weet niet hoe ze intern gekleed gaan. Nu wil ik niet overdressed aankomen (zoals in een mantelpakje), maar ook weer niet te casual gekleed gaan. Bij een casual stijl voel ik me trouwens wel het fijnst. Heb jij tips voor me wat ik aan kan trekken? Zodat ik toch netjes over kom, maar niet te stijf.”