Reserveer een verkoper

Met een personal shopper lijkt winkelen op een bezoek aan de kapper. Je maakt een afspraak en wordt altijd door dezelfde persoon geholpen. En 10 tegen 1 dat die je laatste vakantiebestemming onthouden heeft.

 

Wie wil gaan winkelen bij bijvoorbeeld Speksnijder, Van de Belt in De Wijk of het Tielse modehuis Blijdesteijn, kan vooraf een personal shopper reserveren. Dit vraagt meestal niet meer dan het invullen van een formuliertje op de website. Wat houdt deze vorm van persoonlijk winkelen in? En is die in opkomst? Eigenaar Bram Blijdesteijn van Blijdesteijn mode in Tiel vertelt er meer over.

 

Sinds wanneer werken jullie met personal shoppers?

„We zijn hier een jaar of twee, drie geleden mee gestart. Het fenomeen is overgewaaid vanuit Amerika, waar ze in winkels vaak op afspraak werken. In eerste instantie richtten we ons vooral op klanten die voor gelegenheidskleding kwamen. Daarna hebben we het systeem steeds verder uitgebouwd. Voor de aankoop van andere kleding kan nu ook een personal shopper geboekt worden. Klanten kunnen digitaal een afspraak maken via onze website, dan komt die bij ons meteen in de agenda te staan. We merken dat het systeem rust geeft bij consumenten: ze zijn verzekerd van persoonlijke aandacht en een goede verkoper.”

 

Zijn er ook ”geen goede verkopers” dan?

„Natuurlijk zijn al onze verkopers goed. Ze hebben hun eigen specialisme. De een is sterk in casual kleding, de ander kan goed adviseren op het gebied van feestkleding. Het systeem helpt alleen om de klant aan de juiste verkoper koppelen. We gaan steeds meer die kant op, dat mensen op afspraak geholpen worden. We zijn op dit gebied ook open en eerlijk naar de consument toe. Tussen klant en verkoper moet er een klik zijn, op persoonlijk gebied en qua smaak. Het kan gebeuren dat beiden elkaar niet aanvoelen. Dan zorgen we ervoor dat de klant in het vervolg door een ander geholpen wordt.”

 

Werkt elk personeelslid als personal shopper?

„Nee, er is een aantal personeelsleden dat dit doet. Dit is onder meer afhankelijk van de afdeling waar de verkoper werkt. Het zijn vooral ouderen en mensen van middelbare leeftijd die van een personal shopper gebruikmaken. Dus als je in de jongerenhoek werkt, ligt het niet voor de hand dat je als personal shopper ingezet wordt. Jongere klanten gaan liever hun eigen gang en willen hulp wanneer hen dat uitkomt.”

 

Krijgt het personeel extra scholing?

„Nee, maar we vragen het wel te focussen op het leren kennen van de mensen. Het is belangrijk dat de personal shopper meer over de klant weet, zodat er een relatie ontstaat. Het personeel geeft ook steeds vaker visitekaartjes weg, zodat mensen later gemakkelijk bij dezelfde verkoper terug kunnen komen.”

 

Merkt u dat steeds meer winkels met personal shoppers werken?

„Ik zie dat steeds meer bedrijven personal shoppers inzetten. Toch denk ik niet dat dit in de toekomst bij alle winkels gemeengoed gaat worden. Je ziet het vooral in een bepaald segment; het midden- en hoger segment waarin wij zitten. In ieder geval is de personal shopper voor ons een uitkomst. Sommige mensen zijn al jarenlang klant bij ons en willen graag altijd door dezelfde verkoper geholpen worden. Op deze manier kunnen wij hen daarvan verzekeren. Die extra service wordt zeer gewaardeerd, merken we.”

 

Personal shoppen in Nederland

Bij zelfstandige modehuizen deed de personal shopper zo’n zeven jaar geleden zijn intrede. Daarna hebben ook grotere ketens zoals De Bijenkorf, WE Fashion en Shoeby de personal shopper omarmd, meldt vakblad RetailTrends eind 2015. Dit ”nieuwe verkopen” is een wapen in de strijd tegen de digitale concurrentie: een bezoek aan de winkel moet weer meerwaarde krijgen, een feestje worden, zegt modespecialist Edwin Belt in RetailTrends. Ook vakblad voor digitale commercie Twinkle signaleert een opkomst van personal shoppers bij zowel winkels als webshops. Modevakblad Textilia schrijft dat winkelpersoneel wel klaar moet zijn voor het ”nieuwe verkopen”. Dat moet goed luisteren, analyseren en goed de collecties en pasvormen weten. Maar het is de investering waard, aldus Textilia.Want klanten die komen ”personal shoppen”, komen doorgaans niet voor één truitje.

 

Tussen klant en verkoper moet een klik zijn

Your favoritFavor it
2x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

Mijn kringkoopjes #1

Mijn kringkoopjes #1
Wanneer je de deur open doet komt een ietwat muffe geur tegemoet. Je kijkt rond en ziet verschillende retrolook stoeltjes. Naast een dikke stapel met oude tijdschriften en een ouderwetse naaimachine waarvan de vorige eigenaar een poging heeft gedaan om ‘m roze te verven. Jawel, ik heb het hier over de kringloopwinkel. Ik ben dol op deze winkel waar je vaak unieke items voor een prikkie kunt scoren. Het is dat ik nog geen eigen huis heb, maar anders had ik al heel wat meubelstukken mee naar buiten gesjouwd. Vandaag laat ik je zien wat ik wel mee naar huis heb genomen.

Instappers: Comfortabel en Trendy!

Instappers: Comfortabel en Trendy!
Instappers zijn niet meer weg te denken uit het straat- en modebeeld. Vaak gezien als een makkelijke schoen, die je even snel aantrekt. Maar door de jaren heen zijn de instappers (nog) mooier en comfortabeler geworden. En hipper! Want deze winter ga je ze veel zien. Ze worden aangeboden in diverse materialen en kleuren, maar ook in een stoere of klassieke stijl, denk aan de college style. Ook met veel versieringen; denk aan studs, riempjes, kwastjes, bandjes, strikjes, etc. Qua kleur zie je de instappers vooral in blauw en zwart, maar vergeet deze winter ook zeker groen niet. Deze warme kleur is ideaal te combineren met verschillende andere kleuren in de kleding. Maak het af met een mooie shawl of clutch in die kleur om de look compleet te maken. Hieronder een overzicht van de prachtige instappers:

VLOG: Hoe kleed je je naar je leeftijd?

VLOG: Hoe kleed je je naar je leeftijd?
Je wilt er als 20-jarige niet uitzien alsof je zo naar het bejaardentehuis kan en andersom natuurlijk ook niet. Hoe kun je jezelf het beste kleden naar jouw leeftijd? Henrieke zoekt het voor je uit!

Effectief en verzorgd door de ochtendspits

Effectief en verzorgd door de ochtendspits
Je kent het wel: de wekker rinkelt, de kinderen roepen of ze uit bed mogen en de was moet nog in de droger. Iedereen wil wel, zoals de vrouw op de foto in het gras spelen met je kind en genieten van de natuur en de zon. Voor iedereen verloopt het ochtendritueel anders, maar rustig opstaan is maar weinig mensen gegeven.