Hun enthousiasme en vrolijkheid raken me

“Ze zijn zo enthousiast, zo vrolijk. Ja, ze staan echt positief in het leven”, zegt Gerline Pullen (18), tweedejaars leerling SAW-BBL (Medewerker Maatschappelijke Zorg – Beroepsbegeleidende Leerweg) Maasheim dagactiviteiten. Ooit dacht ze dat ze onderwijsassistente wilde worden. Die studie volgde ze ook. Totdat ze in aanraking kwam met kinderen met een beperking. Na een meeloopdag bij Adullam wist ze het zeker: ik ga switchen, vertelt ze. En daar heeft ze absoluut geen spijt van.


Als je rondkijkt op de nieuwe locatie van Maasheim, dan kan je niet anders concluderen dan dat de deelnemers goed in hun vel zitten. Er is hier zoveel te doen. Er is een bakkerij, een weitje voor kleinvee, een loods, een lunchroom, een winkel, niemand hoeft zich te vervelen. En anders is er buiten volop gelegenheid om even een frisse neus te halen in de Zuid-Hollandse, weidse polderlucht.

In de winkel annex lunchroom is het deze dinsdagochtend druk. Vier hoveniers hebben zojuist gepauzeerd en twee deelnemers halen gezamenlijk, uiterst voorzichtig, de kopjes en schoteltjes van de tafels weg. Aline zet het op het rolstoelblad van Helga, ondertussen neuriet ze “Ik ga slapen, ik ben moe.” Ze stoot per ongeluk een kopje om, “Ah geeft niks hoor,” zegt Helga goeiig, die geduldig wacht tot alle vaat is opgestapeld. Dan manoeuvreert ze voorzichtig naar de spoelkeuken. Uiterst geconcentreerd doen deze twee samen hun taak, op hun eigen wijze, op hun eigen tempo. Ze glimlachen voldaan naar elkaar als het klusje gedaan is. Zo, dat is gefikst. Ja, er is tevredenheid.
“Dat raakt me in deze mensen,” zegt Gerline die toekijkt. Alleen al de humor van deze mensen is zo leuk,” lacht ze. “Want ja, even kijken, hoe ging dat precies…” En dan valt een bewoner Johan de Kraker (41) haar in de rede, die gevat zegt: “Je moet niet kijken maar denken.” “Dat bedoel ik nou,” schatert ze. “Ja Jo, je hebt gelijk, ik moet denken, niet kijken.”

ADULLAM-1.jpg

“Werken in een reformatorisch instelling past bij me. Ik kan zo beter aansluiten bij de achtergrond van de deelnemers.”

Van betekenis zijn
“Ik heb het bij Adullam erg naar mijn zin. Ik zit in een leuk team en ik weet dat ik de zorg kan bieden die de deelnemers nodig hebben. Bovendien zijn er mogelijkheden om cursussen en trainingen te volgen. Werken in een reformatorisch instelling past bij me. Omdat ik reformatorisch ben opgevoed, kan ik beter aansluiten bij de achtergrond van de deelnemers. Hierdoor kan ik hen beter begeleiden. Dat geeft mijn zorg meerwaarde.”


“Ik vind het mooi om Bijbels onderwijs te verzorgen voor de deelnemers. Ik merk dat het ze bezig houdt en zo ontstaan wel eens waardevolle gesprekken. Zo deed ik een vertelling over de brede en de smalle weg. “Ik wil ook op die smalle weg,” zei een bewoner in gebarentaal. Bijzonder is dat toch. Soms merk je dus best dat een bewoner geraakt wordt. Als je daarin van betekenis kunt zijn, dan is dat groot.”

201804-Adullam-29.jpg

 

“Juist deze combinatie van theorie en praktijk is de beste brug van school naar werk.”

 

Leren van ervaren collega’s
“Wat ik een voordeel vind aan SAW-BBL, is dat je veel praktijkervaring opdoet. Hierdoor sta je zelfverzekerder in praktijksituaties. Niet alle kennis kun je nu eenmaal uit boeken halen. Ik leer ook van ervaren collega’s. Zo had ik pas met een deelnemer, dat hij iets erg spannend vond. Ik dacht: “Oh help, wat moet ik nu”. Van een andere collega zag ik dat zij even iets geinigs gingen doen, schommelen, zodat hij afgeleid werd. Daarna ging het wel. Juist deze combinatie van theorie en veel praktijk is de beste brug van school naar werk.

En niemand is hier hetzelfde. Iedereen heeft zijn of haar eigen tempo en niveau. Daar moet je op zien aan te sluiten. Dat is mijn uitdaging.”

 

 

Ook een dagje meelopen?

Iedereen die geïnteresseerd is in werken bij Adullam kan vrijblijvend een dagje meelopen in een van de vestigingen van Adullam.

 

Bel of app naar 06 37 18 40 23 of mail naar hr@adullamzorg.nl

Of kijk op werkenbijadullam.nl voor actuele vacatures.

 

Stichting Zorg Adullam

Theaterplein 5

3772 KX Barneveld

T 088 238 55 26

www.adullamzorg.nl

 

Your favoritFavor it
0x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 

Jan

 

Horloge nieuwe stijl

Horloge nieuwe stijl
Weinig poespas, dat hebben veel horloges tegenwoordig. Overal zie je minimalistische designs verschijnen en het is zo langzamerhand een grote trend aan het worden. Dit is te danken aan merken als Daniel Wellington en andere Scandinavische trendsetters.

My Favorites: royalwaardige kleding

My Favorites: royalwaardige kleding
Als ik iets zou willen, is het wel snuffelen in de kledingkast van een koningin. In èèn jaar tijd werd Maxima al met 161 verschillende looks gezien, dat krijg ik niet voor elkaar. En dan nog te bedenken hoe groot de kledingkast voor al dat moois wel niet moet zijn. Maxima is echter niet de enige royal die zich mooi kleedt, ook de stijl van Kate Middleton vind ik prachtig. Ik ben op zoek gegaan naar wat kleding die binnen haar stijl past.

Leuke spelletjes om thuis te doen met kinderen

Leuke spelletjes om thuis te doen met kinderen
‘Zullen we een spelletje doen?’ Natuurlijk! Het maakt niet uit hoe oud je bent, samen spelen is leuk voor alle leeftijden. En daarvoor hoef je niet eens van huis te gaan. In dit artikel zet ik spelletjes op een rijtje die je in en rondom het huis met (klein-)kinderen kunt doen.

My Favorites: truien

My Favorites: truien
Ondanks dat ik dol ben op de zomer, kan ik niet wachten op de winter. Al is het alleen al om de lelijke warme sokken die je weer aan mag en de kopjes chocomel met een toef slagroom die weer voorbijkomen. Wat de winter ook fijn maakt, is de nieuwe mode die we weer mogen passen en kopen, al is het in beperkte mate. Omdat we het niet koud willen hebben, zie ik het als mijn taak om op zoek te gaan naar de heerlijkste truien, om het laatste stukje winter door te komen.