Grenzeloos - Annerie woonde drie maanden in Uganda


Er zijn genoeg mensen die ervan dromen eens te gaan reizen of een tijdje in een exotisch land te gaan wonen. Maar wat als zo’n droom ook echt in vervulling gaat? Annerie maakte van haar droom ook werkelijkheid. Ze woonde drie maanden in Uganda. Vandaag deelt ze haar ervaring.

Wilde je altijd al naar Uganda?
Als kind droomde ik er altijd al van om arme kinderen te gaan helpen in Afrika. Een ideaalbeeld wat ik naarmate de tijd vorderde wel wat kon relativeren, maar wat ik altijd nog eens wilde doen.  Niet alleen voor mezelf, maar ook omdat ik op deze manier dienstbaar wil zijn in Gods Koninkrijk. Toen ik net klaar was met mijn opleiding was het dan tijd om te gaan. Inmiddels had ik wat informatieavonden bezocht en zo kwam ik bij een reisorganisatie terecht en ontmoette ik een reisgenootje.

Hoe voelt dat als je voor het eerst aankomt in een land als Uganda?
Het eerste wat me gelijk opviel was de warmte daar. Ook hing er een bepaalde buitenlandse geur, dat viel me gelijk op.  Ik had er gelijk een warm gevoel bij, ik had het idee dat ik me hier helemaal ging thuisvoelen. Bij de douane voelde ik me al welkom. De mensen daar vroegen hoe het met me ging. Ook viel het huis reuze mee, er waren normale sanitaire voorzieningen.

Was er een moment dat je je bewust werd van de armoede in Uganda?
Onderweg van het vliegveld naar ons verblijf kwam ik schrijnende dingen tegen. De mensen slapen daar voornamelijk overdag en gaan ’s nachts de straat op. Zo ook die avond. Ik zag allerlei bedelende kinderen langs de weg.

Op een dag sprak ik ook een groepje straatjongens, via een straatjongensproject. Dit is een opvang voor deze kinderen. Zo werd een weesjongen door zijn tante op straat gezet toen hij vijf jaar oud was, simpelweg omdat ze geen geld had om voor hen te zorgen. Het viel me op dat de jongens ondanks alles zo vrolijk waren. Toen ik hen vroeg hoe dat kon zei een jongen: ‘ Dat komt omdat Jezus in mijn hart woont, Hij is altijd bij mij.’

Wat is het grootste verschil met Nederland denk je?
De cultuur is in Uganda veel relaxter. Aan de ene kant heerlijk omdat de mensen niet stressen, maar wanneer je een afspraak maakt kan het ook zomaar zijn dat iemand niet op kon dagen. Ook viel me op dat de mensen heel direct zijn. Soms verbaasde ik me over de directe vragen die me gesteld werden.

Heb je nog tips voor mensen die ook naar het buitenland willen?
Ga mee met een organisatie zodat je een aanspreekpunt hebt waar je altijd even heengaat en dat ze weten wat je doormaakt.  Zij regelen van alles voor je, bijvoorbeeld zaken als een visum.

Ook niet teveel een ideaalbeeld hebben, maar het allemaal op je af laten komen. Het is belangrijk dat je beseft dat je er naartoe gaat om een helpende hand te bieden

Bereid je voor op de cultuur, anders zijn er best wat dingen waar je tegen aan loopt. Mensen vroegen mij bijvoorbeeld best vaak hoe het met mij ging, in Nederland is de cultuur wat meer gesloten.

Your favoritFavor it
0x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Hanna

Schrijven, mode, fotografie en mijn gedachten delen met jou, dat is wat ik leuk vind. Daarom heb ik, Hanna Kater, een eigen blog en schrijf ik zo nu en dan voor Dailytrend..nl

 

Makkelijke kapsels binnen 5 minuten

Makkelijke kapsels binnen 5 minuten
Herken je dat je soms wel tien keer op de snoozeknop van je wekker drukt? En opeens moet je er toch echt uit en is er tijdnood. Je hebt geen tijd meer om uitgebreid je haar te doen. Maar onder de douche denk je aan die afspraak waar je toch verzorgd voor de dag wilt komen. Wat nu? Speciaal voor deze momenten heb ik vijf tips voor een verzorgd kapsel dat je binnen vijf minuten fixt.

Een dagje naar den Haag

Een dagje naar den Haag
Kom, ga je mee? Ik neem je mee naar den Haag, één van mijn favoriete steden om een dagje te shoppen. Ik laat je een paar leuke adresjes zien! Wanneer ik naar den Haag ga, reis ik met de trein. Mijn eerste ‘stop’ is een goede koffiebar. Ik kan je vertellen, die zijn er genoeg in den Haag. Ik ga naar Lebkov & Sons aan Turfmarkt 236. Mijn keuze is snel gemaakt: een cappuccino en een homemade chocolate chip cookie. Je hebt er ook heerlijke salades en soepen én lekkere sapjes. Ja, dit is echt een aanrader, ook het interieur van deze koffiebar past helemaal bij mij.

Effectief en verzorgd door de ochtendspits

Effectief en verzorgd door de ochtendspits
Je kent het wel: de wekker rinkelt, de kinderen roepen of ze uit bed mogen en de was moet nog in de droger. Iedereen wil wel, zoals de vrouw op de foto in het gras spelen met je kind en genieten van de natuur en de zon. Voor iedereen verloopt het ochtendritueel anders, maar rustig opstaan is maar weinig mensen gegeven.

5 leuke voorjaarsuitjes met kinderen

5 leuke voorjaarsuitjes met kinderen
De zon schijnt weer, de temperatuur stijgt en de natuur is prachtig. Kortom, het is lente! En wat is er dan leuker dan er samen met je kinderen opuit gaan? Dit artikel tipt vijf vrolijke voorjaarsuitjes.