De wording van een hoed

In het hoofd van de hoedenmaakster ontstaan allerlei modellen; onder haar handen wordt het bedachte werkelijkheid. Hoe gaat dat?

tekst Annemieke van den Berg
beeld RD, Anton Dommerholt

Hoeden maken is een ambachtelijk proces. Als het ontwerp geboren is en het materiaal er ligt, begint het werk. De stof wordt vochtig gemaakt, gevormd om een mal, verstevigd en vastgezet. Zowel met de bol als de rand zijn er veel variaties mogelijk in vorm en grootte. Zo veel hoofden, zo veel zinnen. De weg van idee tot hoed is geen snelle en gemakkelijke, wel een mooie.

Creatief

Alie Korevaar van Aliëlle Hoeden en Accessoires in Zeist laat er een stukje van zien. Ooit werkte Alie als kleuterjuf, maar toen ze daar vanwege een ziekte mee moest stoppen, volgde ze in 1984 een cursus hoeden maken. „Ik was altijd al creatief, als kind maakte ik al petten en kleertjes voor mijn poppen.” Ze leerde de basistechnieken voor het hoeden maken en vier jaar later opende ze haar eigen hoedenzaak in Delft. Later verhuisde de winkel naar Zeist.

Strook bandstro

In het pand aan de Slotlaan worden hoeden verkocht van diverse fabrikanten en ontwerpers en handgemaakte hoeden van Alie zelf. „In 2010 ben ik weer in de leer gegaan en ik volg nu nog steeds lessen bij de bekende hoedenontwerpster Marianne Jongkind.”

Alie werkt samen met de designers Eugenie van Oirschot en Yvonne de Bruin, van wie er ook hoeden in de winkel hangen. Soms vervaardigen zij een hoed die Alie ontworpen heeft. „Zij kunnen dat echt heel knap”, zegt ze. Ze laat een blauwe hoed zien en het materiaal waarvan hij gemaakt is: een lange, opgerolde strook bandstro. Door die steeds in de rondte vast te stikken ontstaat de hoed.

Gasfornuis

Ze pakt het begin van de strook en probeert er een rondje van te vormen, de basis. „Alleen dit is al lastig. En het luistert nauw, als het bijvoorbeeld ovaal gaat lopen, krijg je zo’n vorm in je hoed. Als Alie zelf een hoed maakt, doet ze dat in het woonhuis boven de winkel. Daar woont ze doordeweeks; op zondag woont ze met haar zus Fijke in Gouda.

Vilt (voor winterhoeden) moet eerst verstevigd en gestoomd worden voordat je ermee kunt werken, en dat doet ze gewoon boven haar eigen gasfornuis. „Je hebt daar ook speciale stoommachines voor, maar dit vind ik veel prettiger werken. Boven een pan zet ik een metalen magnetronrekje waar de hoed op kan staan. Werkt prima.”

Bolvormige mal

Vandaag werkt Alie in het atelier achter de winkel, met uitzicht op de tuin. Voor haar op de tafel staat een houten, bolvormige mal, een hoedenblok. Die zijn er in allerlei modellen. „Deze heeft een zachte, ronde vorm die veel mensen staat. Ik werk er graag mee. Om de bol is een zomerse, lila stof gespannen, zogeheten sinamay. Grote zilverkleurige punaises en een metalen ring houden met materiaal op zijn plek. Dit wordt een zomerhoed in opdracht van een klant.

Sinamay

Deze sinamay is vrij hard. Alie laat een stukje voelen. Om het te kunnen vormen, wordt de sinamay eerst een minuut of vijf geweekt in lauwwarm water. Daarna kan het materiaal om de houten bol worden gespannen. Daarbij is het opletten dat er geen plooien ontstaan. Als de stof droog is, wordt hij bewerkt met een verstevigingsmiddel, appret. „Dat is bij deze bol al gebeurd. Ik knip nu de onderste rand netjes af, en daarna haal ik de bol van de mal. Het is altijd weer spannend hoe hij eraf komt. Als blijkt dat hij te zacht is, moet hij nog een keer verstevigd worden. Ook dit is vakwerk, want de appret moet met een kwastje zo egaal mogelijk aangebracht worden. Smeer je het ergens te dik, dan krijg je een dikke plek in de hoed.”

Garnering

Als de bol af is, moet er een rand omheen komen. Ook die wordt gemaakt door sinamay over een mal te spannen en te verstevigen. Daarna wordt de rand aan de bol gezet, de hoed voorzien van een zogenoemde entree en eventuele garnering. Zelf draagt Alie zondags in de kerk al zo’n tien jaar dezelfde hoed. Het laat volgens haar zien dat een hoed tijdloos kan zijn en een exemplaar van goede kwaliteit heel lang mee kan gaan. „En ik wil de kerk absoluut niet gebruiken als plek om te laten zien wat wij in huis hebben.”

Your favoritFavor it
2x FAVORED
DelenPinterest
comments powered by Disqus
 
1

Redactie

Dailytrend is speciaal bedoeld voor vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van Fashion, Wonen en Kids.

 

Presenteren kun je leren!

Presenteren kun je leren!
Presenteren… vaak niet het meest geliefde onderdeel tijdens je studie of je werk. Er wordt veel tegenop gezien. Dat is jammer, want er veel manieren om het presenteren meer ontspannen te maken. Dat wil iedereen, want hierdoor breng je het ook beter over op je publiek! Maar hoe maak je het nu meer ontspannen?

Larinda beantwoordt jouw imagovragen: Wat trek ik aan naar mijn sollicitatie?

Larinda beantwoordt jouw imagovragen: Wat trek ik aan naar mijn sollicitatie?
Het is niet altijd even makkelijk om je kleding overeen te laten komen met jouw persoonlijkheid en uitstraling. In deze serie beantwoord kleur-, stijl- en imagocoach Larinda Bok jouw persoonlijke imagovragen. Vandaag beantwoordt ze de vraag van Anna. “Ik ben 25 jaar en heb net mijn studie afgerond. Binnenkort heb ik een aantal sollicitaties (allemaal voor op kantoor). De bedrijven zeggen dat er een informele werksfeer heerst. Ik weet niet hoe ze intern gekleed gaan. Nu wil ik niet overdressed aankomen (zoals in een mantelpakje), maar ook weer niet te casual gekleed gaan. Bij een casual stijl voel ik me trouwens wel het fijnst. Heb jij tips voor me wat ik aan kan trekken? Zodat ik toch netjes over kom, maar niet te stijf.”

Mijn favoriete voorjaarsoutfit

Mijn favoriete voorjaarsoutfit
Deze week raakt de thermometer de 25 graden. Wie zijn hart maakt er dan geen vreugdesprongetje? Bij mij maakte niet alleen mijn hart een sprongetje, ook mijn benen maakten een sprint naar mijn kledingkast. Het was tijd om mijn voorjaarskleding uit de opbergruimte te halen. Vandaag laat ik mijn favoriete outfit aan jullie zien.

Vaas van ducttape

Vaas van ducttape
Een kaarsenstandaard van een gootsteenplopper. Een kastje van cement op bezemstelen. Twee kunstacademici schreven een boek over de verslaving van zelf dingen maken. Een test...